Cristian Pârvulescu: Amânarea deciziei privind aderarea la Schengen, absolut previzibilă
alte articole
Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat vineri, pentru AGERPRES, că amânarea până în toamnă a deciziei privind aderarea României la Spaţiul Schengen era "absolut previzibilă".
Potrivit lui Pârvulescu, nu numai Olanda este "reticentă" faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, dar şi alte state, care "nu au fost la fel de deschise precum Olanda".
"Era absolut previzibilă luarea unei asemenea decizii câtă vreme Olanda a constatat, pe baza criteriilor pe care şi le-a asumat, că nu s-a înregistrat nici un fel de îmbunătăţire a situaţiei României şi Bulgariei. Progresele României au existat cu siguranţă, dar se pare că Olanda nu a fost convinsă şi aşteaptă mai mult decât atât. (...) Chiar dacă Olanda este vârful de lance, personal, cred că şi alte state, care nu s-au manifestat atât de deschis, sunt mai degrabă reticente faţă de integrarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Există o reacţie de adversitate faţă de ţările din Est, o neîncredere în capacitatea acestor state de asuma valori europene", a spus analistul politic.
Acesta a precizat că este dreptul Olandei să blocheze aderarea României la Spaţiul Schengen, fiindcă "nimeni nu poate contesta dreptul unui stat, care este prevăzut de Tratate, să blocheze aderarea unui alt stat în Spaţiul Schengen".
Cristian Pârvulescu a spus că, în opinia sa, până la acest moment, "România nu a reuşit să abordeze Olanda într-o manieră convingătoare", adăugând că autorităţile de la Bucureşti, împreună cu partidele importante, inclusiv cu cele din Opoziţie, ar trebui să gândească mecanisme care să asigure credibilitatea României pe termen mediu şi lung.
"Sper ca în toamnă să se găsească o soluţie înţeleaptă, în interesul tuturor. (...) Se pot gândi mecanisme. Trebuie negociat şi găsită o soluţie care să fie acceptabilă pentru guvernul olandez. Nu avem foarte multe şanse. Degeaba avem sprijinul majorităţii statelor din Spaţiul Schengen, dacă Olanda nu este convinsă. Nici situaţia Finlandei nu este foarte diferită. România trebuie să vină, dincolo de exemplele pe care le dă acum de combatere a corupţiei, cu un mecanism care să credibilizeze România pe termen mediu şi lung. (...) Implicarea Opoziţiei, din acest punct de vedere, poate nu ar fi o idee rea. Mă refer la o susţinere comună a unor politici care să dea coerenţă pe termen mediu şi lung, ar putea fi un argument pentru guvernul olandez", a susţinut analistul politic.
Întrebat dacă, în opinia sa, este posibilă o colaborare între partidele arcului guvernamental şi cele din Opoziţie în vederea aderării României la Spaţiul Schengen, Cristian Pârvulescu a replicat că "atâta vreme cât nu se încearcă, nu avem de unde şti dacă este posibilă sau nu".
"Eu cred că interesele naţionale sunt deasupra intereselor de partid sau de alianţă şi că se poate încerca aşa ceva. În fond, este o practică politică curentă. Până acum nimeni nu s-a gândit la o formulă de genul acesta. Eu am plecat de la ce au cerut occidentalii Greciei - ca toate partidele importante să asume reformele şi să le dea continuitate. Cred că o soluţie de genul acesta ar putea fi convingătoare şi în cazul României. (...) Dacă se poate, împreună cu Opoziţia, să fie făcut ceva, de ce nu? Eu ştiu că Opoziţia s-a declarat în favoarea politicilor legate de Schengen, a criticat Olanda. Poate că e momentul ca Puterea, împreună cu Opoziţia, să facă un exerciţiu de colaborare din punctul ăsta de vedere", a conchis acesta.