Creţu: Reprezentarea României la UE riscă să ajungă dispută politică din cauza ambiţiei lui Băsescu

Epoch Times România
13.05.2012

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu susţine că dezbaterea pe tema prezenţei la Consiliul European riscă să se ”împotmolească într-o dispută politică, din cauza ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul guvern”, considerând că Victor Ponta este singurul avizat să reprezinte România.

”Discuţia privind reprezentarea României la Consiliul European riscă să se împotmolească într-o dispută politică, din cauza ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul guvern. Oricât ar încerca partizanii şefului statului să mute dezbaterea în terenul confruntării dintre preşedinte şi restul lumii, nu poate fi trecut cu vederea un element esenţial, şi anume tema reuniunii informale extraordinare a şefilor de stat sau de guvern din UE, convocată în 23 mai de Herman van Rompuy, pentru a pregăti summit-ul planificat la sfârşitul lunii iunie”, remarcă europarlamentarul PSD, într-un comunicat de presă remis NewsIn.

În opinia sa, ar trebui să prevaleze interesul naţional, ”exprimat în acest caz prin necesitatea prezenţei exponentului oficial competent în materia discutată”, întrucât viitoarele reuniuni ale Consiliului se vor axa pe măsurilor necesare creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă la nivel european.

”Contextul european e dominat acum de previziunile Comisiei privind recesiunea uşoară în care UE se va afla în a doua jumătate a anului şi de temerile privind ieşirea Greciei din Zona Euro, inclusiv posibilitatea efectului de domino asupra zonei sudice a Uniunii. De asemenea, debutul reconfigurării politice a Europei obligă, în sfârşit, Comisia Europeană să aibă în vedere măsuri pentru relansarea economică, aşa cum este reducerea impozitelor pe muncă. Aşadar, va fi un dialog între reprezentanţii Executivelor europene, competenţi decizional în materie economică şi socială. Concluzia logică e că premierul Victor Ponta e singurul oficial avizat să reprezinte România la lucrările Consiliului”, consideră Corina Creţu.

Ea aminteşte că, în mod uzual, aproape toate statele UE sunt reprezentate, la summit-urile europene, de către premieri, cu excepţia Ciprului, singura ţară din Uniune cu regim prezidenţial, a Franţei şi Lituaniei, în virtutea regimurilor semiprezidenţiale, şi a României, ”unde semiprezidenţialismul atenuat sau parlamentarizat, cum l-au numit unii specialişti, a produs şi, iată, produce încă tensiuni între preşedinte şi prim-ministru”.

”Nimeni nu contestă prerogativele şefului statului în materie de politică externă, cu menţiunea constituţională, conform art. 87 şi 91 din legea fundamentală, a necesităţii cooperării sale cu Guvernul. Dar trebuie avut în vedere, în acest context, art. 102 din Constituţie, care prevede explicit: „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării”. Nu cred că e nici momentul, nici cazul ca orgoliile personale să afecteze eficacitatea reprezentării României la Consiliul European. De aceea, sper ca dialogul între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu să ducă la concluzia politică potrivită pentru a răspunde imperativelor economice şi sociale ale societăţii”, conchide ea.

Victor Ponta a declarat, la Pro Tv, că a avut o primă discuţie cu Traian Băsescu despre participarea la Consiliul European, iar acesta doreşte în continuare să participe, premierul subliniind că, de fapt, ceea ce contează este ca cel reprezintă România să aibă un mandat al Parlamentului.

”Am avut o primă discuţie vizavi de Consiliul European şi de participarea la Consiliul European în care sigur domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare şi vom avea, poate chiar săptămâna viitoare, o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă pentru că, pe de o parte, eu nu vreau să contest rolul preşedintelui şi nu-l voi contesta rolul constituţional al preşedintelui în politica externă”, a spus Ponta.

”Important e ca cel care merge, şi acum încerc să fiu foarte diplomat în ceea ce spun sau responsabil, nu diplomat, cel care merge să aibă un mandat, pentru că ceea ce m-a deranjat şi am criticat înainte a fost faptul că preşedintele ţării mergea la Consiliul European, primul ministru în funcţie habar nu avea ce se discuta acolo, după care preşedintele venea şi ne anunţa pe toţi. Eu cred că merge preşedintele ţării sau primul ministru sau amândoi, deşi, în acest moment, regulamentul Consiliului European nu mai permite participarea ambilor la consiliu, important e că cine merge să reprezinte poziţia României cu un anumit mandat, iar cel care dă mandatul, dacă vreţi, primul care ar trebui să fie consultat este Parlamentul României. În rest, evident că voi face tot ce ţine de mine şi cred că şi preşedintele va face să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo sau... Încercăm să îl gestionăm aici”, a mai subliniat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor