Creţu: Lui Reding i se va spune în PE că a sprijinit făţiş un preşedinte ce aduce atingere democraţiei
alte articole
Corina Creţu scrie, pe blogul său, că la dezbaterea PE privind România, din 12 septembrie, va lua parte şi Viviane Reding, care nu se va afla în cea mai comodă ipostază, când i se va spune că sprijină făţiş un preşedinte şi un partid care aduc atingere democraţiei şi independenţei justiţiei.
Corina Creţu consideră că dezbaterea dedicată situaţiei politice din România reprezintă ”o bună ocazie” pentru europarlamentarii PSD şi PNL de a prezenta adevărul colegilor lor, care au aflat despre evenimentele de la Bucureşti ”pe căi mijlocite de interesele unora din popularii europeni”. ”La dezbateri va participa şi comisarul Viviane Reding şi nu cred că va fi cea mai comodă ipostază în care se va afla. Probabil că nu-i va conveni când i se va spune că sprijină făţiş un preşedinte şi un partid care au adus şi aduc atingere atât democraţiei, cât şi independenţei justiţiei”, scrie europarlamentarul social-democrat.
Creţu susţine că discuţia de miercuri trebuie să vizeze ”în special modul în care reprezentanţi ai Comisiei Europene, aşadar ai intereselor cetăţenilor UE, au abdicat de la rolul lor şi s-au implicat partizan, incorect şi brutal în viaţa politică a unui stat membru”, fapt ce i-a determinat pe mulţi români să renunţe, ”dezamăgiţi, la opţiunea pro-europeană, până nu de mult aflată la cote record comparativ cu celelalte ţări ale UE”. ”Nimeni nu e atât de naiv încât să accepte intervenţia într-un proces politic intern, democratic, sub pretextul 'valorilor europene', dar, de fapt, pentru a promova ambiţii particulare şi interese de grup politic”, scrie Corina Creţu.
Europarlamentarul PSD mai afirmă că ”ce mai mare greşeală” pe care ar putea să o facă acum cineva, inclusiv la Bruxelles, este să ignore votul exprimat de 9 din 10 români. ”Este un vot categoric ce sancţionează eşecul unei guvernări şi al unui mod de a face politică bazat pe clientelism, diversiune şi abuz de putere. Sper că există încă suficientă luciditate în rândul dreptei europene încât să înţeleagă ce consecinţe imprevizibile şi grave poate avea umilirea alegătorilor unei ţări, într-o manieră întâlnită doar pe vremea celeilalte uniuni”, subliniază Corina Creţu.