Creştinii, în vizorul războiului din Siria


Protestatarii sirieni se adună pentru a cere eliberarea preotului italian iezuit Paolo Dall'Oglio în nordul oraşului Raqqa la 2 august 2013
Protestatarii sirieni se adună pentru a cere eliberarea preotului italian iezuit Paolo Dall'Oglio în nordul oraşului Raqqa la 2 august 2013 (Mezar Matar / AFP / Getty Images)
Dr. César Chelala
25.08.2013

Sirienii obişnuiau să fie mândri de coabitarea în pace dintre creştini şi musulmani. În prezent ei nu mai sunt astfel. Sub stricta conducere a dictatorilor Alawite, o oarecare libertate religioasă a fost menţinută. Creştinii refugiaţi din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi-au găsit adăpostul în Siria. Astăzi, creştinii din Siria sunt vizaţi atât de forţele guvernului cât şi de forţele rebele. În prezent salvarea lor presupune abandonarea Siriei şi îndreptarea spre Liban, Turcia şi Iordania.

Creştinii numără aproximativ 10% din populaţia Siriei de 22 de milioane de oameni. Potrivit lui Emanuel Aydin, episcopul biserici ortodoxe siriene, creştinii se află în mijlocul tensiunilor dintre grupările musulmane Alawite, Shi’tes şi Sunni. Mulţi dintre ei au fost nevoiţi să se convertească pentru a supravieţui. Conform episcopului Aydin, 500.000 de creştini sirieni au fost nevoiţi să fugă de război în Liban, Europa de Est şi ţările din Scandinavia. Cei rămaşi sunt prinşi în schimbul de focuri dintre rebeli şi guvern.

Se estimează că mai mult de 300 de creştini au fost ucişi în timpul războiului, deşi nu au participat la ostilităţi. Alţi câţiva au fost răpiţi. Printre ei se găsesc doi episcopi: Youhama Ibrahim, episcopul bisericii siriene orthodoxe din Alep şi Boulos al-Yaziji, episcopul bisericii greco orthodoxe al mitropoliei Alep-ului şi Iskenderum. Ambii au fost răpiţi după ce şoferul lor a fost împuşcat mortal. Locaţia celor doi episcopi este în continuare necunoscută.

În plus, în luna iunie, un preot franciscan, reverendul Francois Murad, a fost decapitat de jihadişti după ce luptători din grupul rebel Jabhat al-Nusra au atacat mânăstirea unde acesta se afla în Edlib, un oraş nor-vestic afiliat grupării Sunni, cu o mică populaţie creştină. După decapitarea acestuia, un videoclip cu detaliile acestui incident brutal a fost postat online. Chiar dacă a fost acuzat de rebeli că ar susţine guvernul, majoritatea comunităţi creştine din Siria a evitat cu grijă adoptarea unei poziţii.

Membrii clerului nu sunt singurele ţinte ale rebelilor. Au fost relatări potrivit cărora un grup de oraşe creştine localizate de-a lungul râului sirian Orontes au fost distruse aproape în totalitate forţând civili să se ascundă. Unele femei au trebuit să se acopere cu Abaya, o rochie asemănătoare unei robe purtată de femeile musulmane.

Printre vocile care au susţinut pacea este maica Agnes-Mariam de la Croix, stareţa unei mânăstiri de lângă Qara, localizată la 90 de km depărtare de Damasc. În iunie 2012 ea a fost avertizată că va fi răpită după ce a dezvăluit că aproximativ 80.000 de creştini au fost ”îndepărtaţi” din casele lor din Homs de către forţele rebele şi au fost forţaţi să fugă din ţară.

Potrivit declaraţiei ei pentru The Australian, numai unul din 20 de luptători rebeli este sirian. Restul au venit din diferite ţări: de la Marea Britanie la Pakistan, de la Cecenia la Indonesia şi din Albania la Africa de Nord. Mulţi din rebelii care au luptat în Irak şi Afganistan fac acum parte din grupările care luptă pentru guvern.

Chiar dacă nicio grupare religioasă nu a scăpat de persecuţie, numai creştinii din Siria se confruntă cu ”ameninţarea unei extincţii”, conform unui report din partea Comisiei pentru Cercetare în Siria a Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.

”Creştinii sunt ţintele unei curăţiri ethnico-religioase venită din partea militanţilor Islamişti şi din partea instanţelor de judecată. Pe lângă asta, ei au pierdut protecţia guvernului Assad, făcându-i ţinte uşoare pentru criminalii şi luptătorii a căror afiliaţie nu este mereu clară. Oriunde apar, forţele islamiste au făcut viaţa imposibilă pentru creştini”, a declarat Nina Shea, directorul Centrului pentru Libertatea Religiilor al Institutului Hudson, în luna iulie a.c. la o adunăre a comitetului Casei Reprezentaţilor a S.U.A.

Până acum, nicio putere străină nu a ieşit fără echivoc în apărarea creştinilor din Siria. Dată fiind evidenţa persecuţiilor lor, vocea maicii Agnes-Mariam pentru mussalaha (reconciliere) şi pace ar trebui să fie în cele din urmă auzită.

Dr. Cesar Chelala a câştigat un premiu din partea Clubului de Presă American.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor