Creşterea bugetului Armatei, una din priorităţile lui Klaus Iohannis
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi la ceremonia de învestire a general-locotenentului Nicolae-Ionel Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Armatei că una din priorităţile sale este găsirea soluţiilor pentru majorarea bugetului Armatei şi că va demara consultări cu partidele în acest scop.
”Domnilor generali, transformările recente ale contextului geopolitic subliniază fragilitatea sistemului regional de securitate. Instituţia militară trebuie consolidată pentru a ne menţine credibilitatea în angajamentele asumate. Una din priorităţile mele e găsirea soluţiilor pentru creşterea bugetului Apărării. Voi începe consultări cu partidele pentru un prag minimal de 2% din 2017. Propun tuturor factorilor politici să-şi asume clar menţinerea acestui obiectiv pentru cel puţin zece ani. Împreună cu ceilalţi factori de decizie şi cu partenerii externi voi face tot posibilul pentru găsirea de soluţii realiste. ”, a declarat Iohannis, citat de Realitatea.net.
De asemenea, şeful statului a precizat că în viitor nu va accepta ca Guvernul, indiferent de cine îl va conduce, să nu aprobe majorările pentru bugetul Armatei:
”Nu voi accepta ca în viitor Guvernul, indiferent de cine-l conduce, să nu respecte finanţarea pentru Armată. Niciun aliat nu ne va putea garanta vreodată securitatea dacă noi singuri nu o facem. Trebuie să fim un generator de securitate regională, nu doar un beneficiar al alianţelor. Sunt adeptul principiului consecvenţei în politică externă”, a spus Iohannis la sediul MApN.
Reamintim că negocierile purtate în 2014 de guvern cu delegaţiile troicii la Bucureşti s-au finalizat prin convenirea unui deficit bugetar de 1,83% din PIB pe cash, deficit care nu cuprinde şi sumele suplimentare ce urmau să fie acordate Armatei (0,3% din PIB). Premierul Ponta a declarat la momentul respectiv că reprezentatul Comisiei Europene nu a avut mandat să negocieze includerea acestor sume în deficit şi a pasat problema la preşedinte.
Premierul a susţinut că a discutat cu preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca România să ceară la următorul Consiliu European din decembrie aprobarea acestor cheltuieli suplimentare pentru Armată, cu majorarea aferentă a deficitului bugetar şi a adăugat că dacă avizul CE nu va fi obţinut la reuniunea din decembrie va discuta problema cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.
La opt zile după ce a fost investit în funcţia de preşedinte, Iohannis confirma că a discutat cu premierul Ponta acest subiect:
”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 29 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, cu care a discutat despre bugetul de stat şi alocarea suplimentară de 0,3% din PIB pentru Ministerul Apărării. Acest subiect se va afla în curând pe agenda discuţiilor la nivelul Uniunii Europene”, informa pe 29 decembrie un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.