Creşte numărul ruşilor care consideră "morală şi justificată" utilizarea armelor nucleare în Ucraina [Sondaj de opinie]

Racheta balistică nucleară de fabricaţie rusă SATAN-2 în Piaţa Roşie, 2017 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GETTY IMAGES)
Redacţia
04.12.2024

În timp ce Moscova îşi intensifică şantajul nuclear, numărul ruşilor care susţin potenţiala utilizare a acestor arme de distrugere în masă în Ucraina este în creştere, transmite Le Figaro.

Publicaţia franceză susţine că acestea ar fi concluziile unui sondaj realizat de Institutul Levada, o organizaţie neguvernamentală clasificată drept "agent străin" de către autorităţile ruse, şi dezvăluit în cadrul unei conferinţe online la 29 noiembrie. Videoclipul poate fi vizionat pe canalul YouTube "Ţara şi pacea", care a succedat celui al Centrului Saharov, o "platformă de dezbatere democratică" închisă în august 2023 de justiţia rusă.

Concret, potrivit sondajului, procentul ruşilor care se opun utilizării armelor nucleare împotriva Ucrainei a scăzut de la 52% în iunie 2024 - când a fost efectuat ultimul sondaj - la 45% în noiembrie. În schimb, numărul respondenţilor care cred că acest lucru este justificat a crescut la 39%. În detaliu, 11% au considerat că este "complet justificată", în timp ce 28% au considerat că este "destul de justificată". Cu titlu de comparaţie, 34% dintre respondenţi în iunie 2024 şi 29% în aprilie 2023 au considerat că utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei a fost justificată.

Potrivit lui Alexei Levinson, şeful departamentului de cercetare socio-culturală al Levada, care a luat cuvântul la conferinţă, "de la bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki, ideea că aşa ceva nu ar trebui să se mai întâmple niciodată s-a răspândit în societatea rusă ca o normă incontestabilă şi necontestată". Se formase o viziune simplă: "Aşa a acţionat inamicul nostru, purtătorul răului, deci noi, care suntem de partea binelui, nu putem, nu trebuie şi nu vom face la fel".

Dar influenţa crescândă în sfera publică a experţilor militari care resping ideea că nu ar exista învingători într-un război atât de distructiv a contribuit la schimbarea atitudinii. Poziţia conform căreia este posibilă apărarea împotriva armelor nucleare a devenit larg răspândită. Ca urmare, ideea de a le utiliza a devenit "nu mai este de neconceput". Şi, adaugă Alexei Levinson, guvernul rus şi mass-media au pus în aplicare o propagandă eficientă, care a "erodat temerile privind utilizarea armelor nucleare".

Putin încordează muşchii nucleari ai Rusiei

De luni de zile, Vladimir Putin evocă în mod constant ameninţarea armelor nucleare în discursurile sale către Ucraina şi Occident. Joi, 28 noiembrie, cu ocazia unui summit regional în Kazahstan, Vladimir Putin a ameninţat că va lovi centrele de comandă de la Kiev cu racheta sa balistică cu rază intermediară Oreşnik. Această rachetă hipersonică "invulnerabilă" a fost utilizată pentru prima dată cu o săptămână înainte, în cadrul unui atac asupra oraşului ucrainean Dnipro. Deşi proiectilul de ultimă generaţie nu a fost echipat cu focoase nucleare, el este totuşi proiectat să le transporte. De asemenea, Putin a precizat că nu va ezita să repete aceste lansări.

Marţi, 19 noiembrie, preşedintele rus a semnat, de asemenea, un decret prin care îşi extinde opţiunile de utilizare a armelor nucleare. Această decizie a fost luată după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune.

"A fost necesar să ne adaptăm fundamentele la situaţia actuală", a explicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

În ceea ce priveşte sprijinul global pentru guvernul rus, acesta pare în continuare masiv. Acesta se ridică la 87% la sfârşitul anului, potrivit sondajului. Cu peste douăzeci de puncte mai mult decât în urmă cu trei ani, înainte de războiul din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor