Noi decizii politice şi noi previziuni economice la începutul noului an parlamentar (revista presei spaniole)

Vedere generală a Parlamentului spaniol.
Vedere generală a Parlamentului spaniol. (CHEMA MOYA/AFP/Getty Images)

Începutul noului an politic marchează marţi primele pagini ale celor mai importante cotidiene spaniole, care scriu despre cele mai recente decizii politice, precum şi despre previziunile guvernului conservator de la Madrid, privitoare în special la evoluţia ratei şomajului. De asemenea, cotidienele spaniole de marţi analizează şi explicaţiile privitoare la împrumutul acordat de regele Juan Carlos fiicei sale, Infanta Cristina, în valoare de 1,2 milioane de euro.

Ieşirea din criză marchează debutul noului an parlamentar, consideră cotidianul La Vanguardia. Acesta observă că premierul spaniol Mariano Rajoy a evitat să mai discute despre 'cazul Bárcenas', al fostului trezorier conservator anchetat pentru corupţie, şi a anunţat faptul că datele şomajului în luna august vor fi cele mai reduse din anul 2000.

Revenirea lui Rajoy, titrează cotidianul La Razon, tot cu referire la datele anunţate ale şomajului, care ar indica o evoluţie pozitivă pe piaţa forţei de muncă. Rajoy a susţinut din nou, mai arată cotidianul spaniol citat, că Spania începe să-şi sporească nivelul de concurenţă pe pieţe, iar rata şomajului va scădea şi mai mult anul viitor.

Cotidianul catalan El Periodico constată că pensiile nu vor mai fi indexate odată cu rata inflaţiei, potrivit unui nou proiect de reformă a forţei pieţei de muncă, prezentat de executivul spaniol patronatelor şi sindicatelor. Proiectul, care prevede o indexare de minim 0,25% şi de maxim 0,25% plus rata inflaţiei, va fi aprobat înainte de sfârşitul acestei luni şi va intra în vigoare din ianuarie 2014, după cum arată publicaţia citată.

Cotidienele El Pais şi El Mundo scriu tocmai despre acest împrumut, precum şi despre ramificaţiile dosarului în care este anchetat ginerele regilor Spaniei, Ińaki Urdangarin. El Pais consemnează că autorităţile încearcă să mute acest dosar în Valencia, unde procuratura anticorupţie a cerut inculparea fostului şef al guvernului regional valencian, Francisco Camps, precum şi a primăriţei Valenciei, Rita Barberá, tot într-un dosar de corupţie. În context, cotidianul spaniol citat mai scrie şi că regele Juan Carlos i-a împrumutat fiicei sale 1,2 milioane de euro pentru a achiziţiona o casă, iar banii au venit din contul personal al monarhului şi au fost declaraţi de Infanta Cristina drept datorie în faţa autorităţilor fiscale.

Împrumutul regelui a fost de fapt o donaţie, după cum susţine însuşi Urdangarin, citat de cotidianul El Mundo. Ginerele regelui, anchetat pentru deturnare de fonduri, a considerat drept donaţie suma de 1,2 milioane de euro pe care regele Juan Carlos i-a dat-o fiicei sale, completează informaţia cotidianul spaniol citat.

Cotidianul ABC scrie pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi despre noul transfer de la Real Madrid. Gareth Bale susţine că 'aş fi venit la Madrid şi pentru un cent' şi a mulţumit clubului de fotbal pentru eforturile depuse în a-l aduce în capitala spaniolă.