Craiovenii trag semnalul de alarmă. Marş antinuclear pentru trezirea autorităţilor

Craiovenii sunt aşteptaţi duminică în stradă, la un marş al tăcerii antinuclear. Prin acest demers, organizatorii speră că vor determina autorităţile să facă ceva pentru siguranţa cetăţenilor care i-au ales.
(Captură Foto)
Loredana Diacu
20.11.2015

Asociaţia Civică pentru Viaţă şi Grupul de Acţiune Civică din Craiova, organizează duminică, 22 noiembrie a.c., un marş al tăcerii antinuclear.

Prin marşul ce va avea loc între orele 15:30-18:30, participanţii urmăresc să tragă un semnal de alarmă faţă de construirea unor noi obiective nucleare la Kozloduy, localitate aflată la câţiva zeci de kilometri de Craiova. Aceste proiecte sunt controversate inclusiv în Bulgaria şi ţări dunărene - şi anume: construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive (350000 tone), realizarea unei noi unităţi nucleare de 1200MW, prelungirea duratei de funcţionare, cu 20 ani, a reactoarelor 5 şi 6, scriu organizatorii, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

De asemenea acţiunea are ca obiectiv, susţinerea organizării de către autorităţile locale a referendumului pentru consultarea populaţiei, cu respectarea Convenţiei de la Aarhus, ratificată şi de România în 1998. Referendumul este solicitat de cca. 15300 de cetăţeni (depăşind minimul de 5% necesar, adică 13000), cu drept de vot, din municipiul Craiova, localitate inclusă în zona de risc nuclear.

Marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa "Mihai Viteazul", str. Unirii, str. Lipscani, str.Plopşor, Piaţa "Buzeşti", Piaţa "Mihai Viteazul".

"Precizăm că ne disociem de orice ingerinţa politică sau de orice altă natură, diferită de obiectivul acţiunii.", adaugă organizatorii.

Reamintim în context că îngrijoraţi de faptul că Bulgaria plănuieşte construirea unor noi obiective nucleare la nici 4 kilometri de graniţa cu România iar dezbaterile pe acest subiect au fost un simulacru, peste 15.000 de craioveni au cerut referendum, preocupaţi de siguranţa lor şi a ţării. Edilii Craiovei le-au respins însă cererea, invocând motive halucinante precum „de ce vreţi referendum pentru Kozloduy, când, în definitiv şi maşinile şi vacile poluează, dar nu se face referendum pentru aşa ceva?” sau “şi ce se întâmplă dacă lumea nu vine la referendum şi apoi ne trage la răspundere Curtea de Conturi pentru banii cheltuiţi?”

Mai multe informaţii despre epopeea referendumului îngropat de autorităţile de la Craiova puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor