CPR Moldova: Ministerul Finanţelor încalcă dreptul ONG-urilor la informaţia de interes public
alte articole
Motivând că ONG-urile nu au dreptul să solicite informaţie instituţiilor publice, Ministerul Finanţelor a respins, săptămâna trecută, solicitarea Centrului de Politici şi Reforme (CPR) Moldova cu privire la publicarea scrisorii privind aşa-numita apreciere din partea Comisiei Europene a reformelor condiţionate în cadrul memorandumului privind asistenţa macrofinanciară de 100 milioane de euro de la UE.
Solicitarea CPR Moldova a fost făcută în contextul în care la 29 martie 2018, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu a declarat că Moldova va primi asistenţa macrofinanciară de 100 milioane de euro din partea UE, existând şi o scrisoare a Directoratului General pentru Relaţii Economice şi Financiare (DG ECFIN) al Comisiei Europene în acest sens.
Potrivit Centrului de Politici şi Reforme, în cazul în care chiar există o astfel de scrisoare, ea ar trebui publicată, întrucât este de un interes public sporit ca cetăţenii să aibă acces direct la confirmarea în scris a aprecierilor instituţiilor europene.
”În conformitate cu art.5 alin.(3) al Legii privind accesul la informatie nr.982 din 11.05.2000, pot solicita informaţii oficiale: orice cetăţean al Republicii Moldova; cetăţenii altor state, care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul Republicii Moldova; apatrizii stabiliţi cu domiciliul sau cu reşedinţa pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, se constată faptul că Centrul de Politici si Reforme nu deţine calitatea de solicitant al informaţiei”, se arată în răspunsul Ministerului Finanţelor.
Potrivit unui comunicat de presă, CPR Moldova a calificat răspunsul oficial al ministrului Armaşu drept o tentativă periculoasă de interpretare abuzivă a legislaţiei, cu scopul tergiversării unui răspuns pe care instituţiile statului sunt obligate prin lege să îl ofere.
Menţionăm că anterior, Republica Moldova şi-a asumat 28 acţiuni de reformă şi o precondiţie privind respectarea mecanismelor democratice, a pluralismului şi a statului de drept, care potrivit CPR şi altor ONG-uri, ar fi respectate doar pe hârtie, nu şi de facto.
Motivele invocate de către Ministerul Finanţelor ar fi, în opinia experţilor CPR, în afara legii, aceştia considerând judicios să verifice declaraţiile publice ale ministrului Armaşu, date fiind tentativele repetate ale Ministerului Finanţelor de a denatura unele fapte, un exemplu în acest sens fiind dezinformarea cu privire la mersul recuperării activelor din furtul bancar, unde ministerul prezintă veniturile din lichidarea celor trei bănci falimentate drept „active recuperate” .
Totodată, Centrul de Politici şi Reforme a ţinut să specifice că potrivit Legii cu privire la accesul la informaţii, „informaţii oficiale sunt considerate toate informaţiile aflate în posesia şi la dispoziţia furnizorilor de informaţii, care au fost elaborate, selectate, prelucrate, sistematizate şi/sau adoptate de organe ori persoane oficiale sau puse la dispoziţia lor în condiţiile legii de către alţi subiecţi de drept”.
Astfel, au explicat experţii, legea stabileşte ca principiu că „oricine, în condiţiile prezentei legi, are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale”, fiind nevoiţi să interpreteze motivaţia citată în răspunsul ministrului drept o tentativă periculoasă de îngrădire a accesului la informaţie prin interpretarea abuzivă a legislaţiei, sau cel puţin de tergiversarea unui răspuns pe care este obligat prin lege să-l ofere.
Fiind o asociaţie obştească care ţine să servească interesul public, CPR Moldova condamnă modul lipsit de respect din demersul Ministerului Finanţelor într-un răspuns la ceea ce consideră a fi o solicitare justificată de informaţie cu interes public sporit.
Mai mult decât atât, Potrivit CPR, în cadrul răspunsului său, Ministerul Finanţelor a încălcat mai multe prevederi din lege:
- depăşirea termenului legal de maximum 15 zile. Răspunsul Ministerului a venit la distanţă de peste o lună;
- refuzul prezentării informaţiei solicitate, Ministerul invocând un motiv nejustificat;
- încălcarea dreptului ONG-urilor la informaţie de interes public.
În concluzie, experţii CPR constată refuzul Ministerului de a oferi informaţiile solicitate drept o încălcare gravă a Legii privind accesul la informaţii, solicitant totodată, repetat, Ministerului Finanţelor publicarea imediată a scrisorii invocate.