Corupţia sistemului iscă scandaluri în China
alte articole
Unul dintre cele mai semnificative procese referitoare la lagărele de muncă forţată din China început marţi umbreşte orice perspectivă de reformare a Partidului Comunist Chinez.
Tribunalul a judecat cazul lui Tang Hui, mamă a unei fete din provincia Hunan, care a solicitat aducerea în faţa Justiţitei a oficialilor care au răpit-o, violat-o şi au forţat-o pe fiica ei care avea la acea vreme 11 ani să se prostitueze.
Injustiţia flagrantă a cazului, cât şi muşamalizarea grosolană a autorităţilor a constituit subiectul multor articole apărute în organizaţiile media chineze, unele dintre ele exprimându-şi deschis sprijinul pentru Tang. Într-un titlu din Henan Business Daily se putea citi: ‘’Ne pare rău Tang Hui. Nu ţie ar trebui să-ţi fie ruşine, nouă ne este ruşine să stăm în faţa ta. Legea este aceea căreia ar trebui să-i fie ruşine să stea în faţa ta’’.
Rezidenţi locali au fost văzuţi adunându-se în afara curţilor lor, rostind cuvinte de încurajare către Tang când aceasta trecea pe strada lor.
Pe Sina Weibo, un serviciu de microblog chinez de tipul Twitter, s-au adunat peste două milioane de postări conţinând termenul de căutare “Tang Hui”.
Audierea a avut loc după ce Tang Hui a refuzat banii pentru cumpărarea tăcerii oferiţi de Justiţie în schimbul retragerii acţiunii ei juridice prin care cerea compensaţii Comitetul Lagărului de Muncă pentru condamnarea ei la 18 luni de lagăr de muncă forţată.
În august 2012, la scurt timp după ce şapte persoane au fost condamnate definitiv în procesul fiicei sale, Tang a fost condamnată şi ea, fără proces, pentru „perturbarea ordinii sociale.”
Când ştirile despre arestarea d-nei Tang au început să circule online, pe internet s-a iscat un adevărat scandal, în care mulţi internauţi chinezi făceau apel pentru desfiinţarea “laojiao” (lagărele de reeducare), sistem care a condamnat-o pe d-na Tang.
În scurt timp, presiunea publică a forţat Comitetul să o elibereze. Tang a acţionat în judecată autorităţile din Yongzhou, solicitând scuze şi suma de peste 2000 de yuani (extrem de modică) drept compensaţie. În aprilie, Curtea Populară Intermediară Yongzhou i-a refuzat dreptul la compensaţie, determinând-o să facă apel la o curte mai înaltă, anume Curtea Populară Superioară a Provinciei Hunan.
Marţi, audierea de la Curtea Superioară Provincială s-a încheiat după patru ore fără vreo decizie. Curtea a spus că va anunţa decizia la o dată ulterioară, conform unui raport al Beijing Times.
Sistemul Lagărelor de Muncă Forţată permite miliţiei să ia persoane în detenţie pe o perioadă de patru ani fără proces. Dizidenţii politici, practicanţii religioşi, depunătorii de petiţii şi cei care au comis delicte minore sunt închişi în aceste centre de detenţie aflate peste tot în China şi deseori sunt forţaţi să presteze munci grele; sistemul este separat de cel penitenciar, care aparţine sistemului juridic chinez.
Weizhuang, scriitor chinez, a postat următoarele: “nu este doar o tragedie pentru familia d-nei Tang Hui, ci pentru oricine din această ţară!”
Cu traducerea lui Frank Tian. Documentarea de Ariel Tian.