Partidul Comunist Chinez supus unei noi campanii de “curăţare”

Liderul Partidului Comunist Chinez şi preşedintele Chinei, Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez şi preşedintele Chinei, Xi Jinping (Ed Jones-Pool / Getty images)

În 18 iunie, noul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, a anunţat o nouă campanie de “rectificare” a Partidului, cerând membrilor să urmeze “linia maselor” şi să se cureţe de obiceiurile lor degenerate. Mişcarea aduce aminte de retorica şi epurările din epoca Maoistă. Ştirile despre oficiali ce mor în timpul unor proceduri secrete de interogare ale Partidului au ieşit din China şi unul dintre noile slogane patetice ale lui Xi este “Priviţi-vă în oglindă, aranjaţi-va ţinuta, faceţi o baie şi trataţi-va bolile.”

Sfatul ar putea fi ajutător pentru corpurile diplomate ale PCC, ţinând cont de scandalurile recente: într-unul dintre cele mai importante cazuri de corupţie din China, fostul ministru al căilor ferate a fost judecat la începutul lunii iunie pentru acceptarea unor mite în valoare de 64,6 milioane de yuani (10,5 milioane USD); el a fost de asemenea acuzat de folosirea postului său oficial pentru a menţine relaţii sexuale inadecvate cu 20 de actriţe. Pentru publicul chinez cazuri precum acesta confirmă faptul că corupţia oficială a pătruns în fiecare nivel al guvernului. De când a preluat puterea în luna martie, Xi a lansat o campanie anti-corupţie într-o încercare de a repara încrederea oamenilor în PCC iar mişcarea de educare conform “liniei de masă” pare să fie o încercare de a stimula această măsură.

Ţinând cont de faptul că ei s-au “separat de mase” în ultimul timp, membrii de Partid ar trebui să se întoarcă la “a servi oamenii din toată inima”, a spus Xi în 18 iunie în cadrul primului său discurs de accentuare a acestei campanii. Între timp, o “curăţare” la scara mare va fi lansată pentru a scăpa Partidul de 4 nenorociri: “formalismul, birocraţia, hedonismul şi extravaganţa”. Comentatorii au notat puternica similaritate între aceste cuvinte şi cele indicate de Mao Zedong cu 50 de ani în urmă.

La fel precum în toate mobilizările politice comuniste ale Chinei, loialitatea pentru conducerea Partidului este cheia, este esenţială. Din acest motiv Xi Jinping i-a acordat lui Chen Xi, un fost coleg de şcoală, un rol cheie în această campanie a “liniei de masă.”

În rapoartele media, se spune că Chen supraveghează grupurile de studii politice şi că ţine discursuri despre nevoia de a aderare la disciplina de Partid.

Născut în provincia chineză Fujian în 1953, Chen a fost prieten cu Xi în zilele universitare. Amândoi au fost studenţi ai Universităţii Tsinghua între 1975 şi 1979, unde s-au specializat în inginerie chimică. Cu recomandarea lui Xi, Chen a devenit membru de partid în 1978.

De asemenea, Chen a fost promovat într-o serie de poziţii în Partid cu ajutorul lui Xi. După ce a obţinut masteratul la Universitatea Tsinghua, el a continuat să lucreze la şcoală ca lider al comitetului universitar de Partid, un mic grup de cadre care supraveghează şi dictează diverse chestiuni. În 2002, Chen a ajuns secretar al grupului.

În 2011, Xi Jinping l-a adus pe Chen în Beijing şi a aranjat intrarea sa în cel de-al 18-lea Comitet Central, un grup format din aproximativ 350 de oficiali de Partid ce deţin (şi folosesc) o mare putere în China.

Cea mai grea poziţie a lui Chen i-a fost acordată în luna aprilie a acestui an, când a fost numit vice secretar executiv al Departamentului Organizaţional, un organ important în cadrul PCC care se ocupă de însărcinările personale. Cu mai puţin de 2 luni mai târziu, el a fost numit drept unul dintre supraveghetorii noii campanii de rectificare a PCC.

Campaniile PCC pentru rectificare, numite în limba chineză “zhengfeng yundong”, au fost inventate de Mao Zedong pentru a elimina oponenţii politici şi pentru a-şi consolida poziţia de autoritate finală asupra ideologiei comuniste. Prima astfel de campanie, în perioada 1942-1944, trebuia să testeze loialitatea membrilor de Partid şi să îi înlăture pe cei suspectaţi de a fi “spioni” pentru opoziţia naţionalistă. Campanii similare au fost lansate în anii ’50, multe dintre ele folosind brutalitatea şi cote stricte asupra numărului de membri PCC ce trebuiau persecutaţi.

Poate cea mai cunoscută a fost campania “Anti-Dreapta” a lui Mao din 1957, care a distrus intelectualii ce îndrăzneau să critice Partidul. Mulţi au fost forţaţi să treacă prin “reforma gândirii” în lagărele de muncă, în timp ce alţii au fost întemniţaţi şi mulţi alţii linşaţi.

Învăţaţii care studiază acest subiect spun că rectificările Partidului au câteva faze distincte. În prima fază liderul identifică problema şi apoi membrii studiază şi discută texte comuniste importante pentru a explica problema, după care ei sunt grupaţi la un loc pentru a critica şi a se autocritica. Pasul final este acţiunea disciplinară de pedepsire a celor care se s-au îndepărtat de ideologie – în acest caz, oficialii corupţi care au fost prinşi comiţând diverse delicte şi crime.

S-ar putea ca “linia de masă” a lui Xi să nu folosească vechea formă a micilor grupuri de studiu forţat, dar până acum, campania, care va urma sa aibă loc anul viitor, a început într-o manieră tradiţională maoistă. Propaganda pentru campanie, postată şi pe un website special dedicat ei, este sponsorizată de PCC şi organizată de ziarul de stat People’s Daily.

“Folosind o ‘legătură de sânge şi carne’ pentru a descrie originea relaţiei dintre Partid şi mase” este titlul unuia dintre eseele publicate pe site-ul dedicat campaniei. Un alt eseu este intitulat “Folosirea activă a culturii politice cinstite şi curate a istoriei ţării voastre ca o referinţă, în timp ce va dezvoltaţi tot mai mult abilitatea de a lupta împotriva corupţiei, de a preveni degenerarea morală şi de a ţine piept riscurilor.”

Ţinând cont că este secolul 21, critica şi autocritica au adoptat o nuanţă virtuală: website-ul mişcării include o rubrică pentru mesaje online unde membrii Partidului îşi pot posta gândurile şi părerile după se implică în studiu.

Violenţa împotriva oficialilor problematici încă se află în meniu, totuşi. De când preşedintele Xi a început campania anti-corupţie au apărut rapoarte media ce susţin că unii oficiali sunt torturaţi şi interogaţi, uneori până la moarte în “shuanggui”, o formă de detenţie disciplinară. Bo Xilai, dizgraţiatul membru al Biroului Politic şi fost şef de partid în Chongqing, a petrecut 10 luni în detenţia “shuanggui” înainte să fie predat sistemului judiciar în aşteptarea procesului.

În ultimele 4 luni cel puţin 3 oficiali au murit în timpul detenţiei shuanggui. Ultima victimă a fost Qian Guoliang, şeful Administraţiei pentru Cutremure de Pământ din districtul Huangmei, provincia Hubei, care a fost reţinut de investigatorii PCC în 8 aprilie, conform ziarului Southern Metropolis Daily. Autorităţile chineze au spus că problemele respiratorii au fost cauza morţii sale, dar fotografiile ce au circulat pe Internet l-au arătat pe Qian zăcând fără viaţă pe un pat de spital, iar zona din jurul gurii sale era înnegrită, cu sânge şi plină de vânătăi.