Corupţia masivă din China, atestată de documente
focus
alte articole
Un document primit de The Epoch Times arată că, din 26 noiembrie 2011, Beijing-ul a identificat 225 de oficiali corupţi, 58 dintre ei fiind oficiali locali de nivel înalt ("ditingji") şi oficiali de deasupra acestora, care au deturnat peste 2,5 miliarde de yuani (392 milioane de dolari).
În provincia Anhui, unde se află jumătate din numărul cadrelor corupte, se pare că a existat o supraveghere mult mai permisivă a oficialilor, întrucât doar 97 de oficiali, dintre care 19 de nivel înalt, au reuşit să deturneze 3 miliarde de yuani.
Dar locul fruntaş este ocupat de provincia de coastă Guangdong: 1.640 de oficiali corupţi, 170 dintre ei fiind cadre la nivel înalt, care au furat un total de 115 miliarde de yuani (18 miliarde de dolari).
Cifrele provin din ceea ce pare a fi o colecţie de date, eventual compilate de un centru de cercetare afiliat statului, care au fost trimise ziarului The Epoch Times pe 12 iulie. Ele ne-au parvenit fără nicio notă explicativă şi au fost identificate pur şi simplu ca o "înregistrare a numărului oficialilor chinezi corupţi".
Înregistrările trimise includ următoarele liste:
• Funcţionari la nivel înalt (zhengtingji) şi mai sus, inclusiv numele, ultima poziţie oficială deţinută şi anul în care a fost arestat.
• Oficiali locali la nivel înalt (ditingji), inclusiv numele, ultima poziţie deţinută, suma delapidată, acuzaţiile ce i-au fost aduse şi pedeapsa. (În unele cazuri, scrie pur si simplu "sinucidere".)
• Funcţionarii care au fugit din China, inclusiv numele, datele şi suma furată. Acest grup este relativ mic. Marea majoritate proveneau de la întreprinderile de stat. Cel mai ambiţios a fost Gao Shan, preşedintele sucursalei Băncii Chinei de pe strada Hesong, din oraşul Harbin, care a furat 839 de milioane de yuani (131 milioane de dolari). Banca Chinei are aproximativ 70 de sucursale în Harbin şi peste 11.000 în întreaga ţară.
• Funcţionarii care au fost repatriaţi, inclusiv datele lor. Tailanda a fost destinaţia preferată şi, prin urmare, ţara cu cea mai mare rată de extrădare, extrădări făcându-se şi din Statele Unite şi Australia.
• Primarii ce au fost îndepărtaţi din funcţie după ce au fost arestaţi pentru corupţie.
• Funcţionarii care au fost trimişi la închisoare sau au primit pedeapsa cu moartea (uneori graţiaţi).
Informaţiile nu provin cu siguranţă de la un birou guvernamental, potrivit lui Heng He, un analist al politicii Partidului Comunist Chinez (PCC), care a comentat documentul pentru televiziunea New Tang Dinasty din New York.
Pe baza limbajului şi frazeologiei utilizate în evidenţe, el a sugerat că materialul este de provenienţă internă, fiind întocmit de un institut de cercetare afiliat Partidului. "Imaginea completă a corupţiei este considerată un secret de stat", a spus el.
The Epoch Times a verificat aleatoriu cazurile şi a descoperit rapoarte mass-media în China continentală ce corespundeau cu numele şi cifrele din documentele primite.
Corupţia din China este adesea menţionată atât ca lubrifiantul maşinii de creştere economică a Partidului, cât şi ca factor ce îi poate precipita decesul, pe măsură ce cetăţenii obişnuiţi devin tot mai furioşi pe elita care funcţionează ca on cleptocraţie, susţin analiştii.
Mass-media Partidului face în mod regulat vâlvă despre ameninţarea pe care corupţia o constituie pentru regim, dar în timp ce problema provine din regim în sine, partidul nu a permis existenţa niciunui fel de mecanisme reale de supraveghere în afară controlului său.
Fenomenul "funcţionarilor goli" - când soţia şi familia unui cadru locuiesc în afară Chinei - îngrijorează instituţiile disciplinare ale Partidului, chiar dacă acest fenomen există într-o oarecare măsură şi în rândul elitei. Cercetările Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez au constatat că din cei 204 de membri ai Comitetului Central, 91 la sută aveau rude ce au emigrat în străinătate.
Din cei 127 de membri ai Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară, organismul care investighează funcţionarii corupţi, 88 la sută aveau rude care au emigrat în străinătate.
Datele primite de ziarul The Epoch Times au indicat că peste 7101 de oficiali corupţi au fugit în Statele Unite, luând cu ei peste 336 miliarde de yuani (52,7 miliarde de dolari). Statele Unite ale Americii rămân astfel destinaţia preferată de cadrele chineze care fug din ţară, dar ţările cu reglementări slabe în materie de imigrare, precum Cambodgia, Tailanda şi Birmania (denumită oficial Myanmar) sunt populare pentru aparatcicii de nivel inferior.
Într-un interviu recent cu New York Review of Books, Bao Tong, fostul director al Biroului PCC de reformă politică şi secretarul pe probleme de politici al liderului de partid alungat, Zhao Ziyang, a declarat că este imposibil să scapi de corupţie sub regimul monopartit.
"Pentru că toată lumea se află în aceeaşi barcă, dacă barca se răstoarnă, toată lumea cade în apă...", a spus el referindu-se în special la funcţionarii de partid. "Deci în China, toată lumea se ajută reciproc. Dacă ai probleme, te voi ajuta, iar dacă eu sunt în necaz, mă vei ajuta."
"Dacă aş fi în sistemul actual, aş fi şi eu corupt... Ceea ce trebuie să se facă este să schimbe sistemul ", a concluzionat el.