Oficialii chinezi se eschivează în faţa responsabilităţii pentru deficitul în ce priveşte protecţia socială
alte articole
Cu o lună în urmă, regimul chinez a majorat vârsta de pensionare din China în scopul protejării intereselor guvernului, în ciuda opoziţiei publice puternice.
Varianta on-line a ziarului de stat People's Daily a efectuat un sondaj, în care 93,7 la sută din oameni s-au opus noii politici. Şi alte ziare de stat au raportat că cea mai mare opoziţie a venit din partea oamenilor din toate clasele sociale.
Cu toate acestea, statul a declarat că noua vârsta de pensionare este o tendinţă inevitabilă. Ministerul Resurselor Umane şi Securităţii Sociale a spus că noua vârsta de pensionare ar putea ajuta la scăderea deficitului anual în ce priveşte protecţia socială a ţării, de 1700 de miliarde de yuani (267,6 miliarde de dolari), cu aproximativ 20 de miliarde de yuani (3,1 miliarde de dolari).
Într-un interviu cu The Epoch Times, proeminenta autoare şi economistă chineză He Qinglian a declarat că sistemul de asigurări sociale din China există pentru a satisface şi a garanta interesele oficialilor chinezi, iar creşterea vârstei de pensionare a trecut responsabilitatea de la guvern la oameni.
"Insolvabilitate majoră a fondului de pensii din China a ajuns în stare de faliment şi se recurge la prelungirea vârstei de pensionare pentru a atenua povara. China comunistă îşi dezavuează responsabilitatea", a spus ea.
Potrivit doamnei He, Ministerul Finanţelor - care gestionează toate finanţele - nu cere funcţionarilor publici şi membrilor întreprinderilor de stat din China să plătească contribuţii de asigurări sociale. În schimb, întreprinderile civile şi membrii lor plătesc. Cu alte cuvinte, membrii întreprinderilor civile îi duc în spate pe cei din partid, guvern şi pe membrii întreprinderilor de stat.
Rata de contribuţie a întreprinderilor civile şi membrilor lor a ajuns la 28 la sută, şi peste 8 la sută este folosită pentru a suplimenta partea funcţionarilor publici şi angajaţilor întreprinderilor de stat, susţine dna He. În 2010, regimul chinez a alocat Ministerului Finanţelor 218 miliarde de yuani (4,3 mii de miliarde de dolari) pentru cheltuielile funcţionarilor publici pensionari, ceea ce reprezintă 5,4 la sută din PIB, în conformitate cu ediţia online a Netease Financial.
He Qinglian consideră că deşi oficialii chinezi au diferite interpretări ale insolvabilităţii fondului de pensii, nu poate fi negat faptul că există o mare problemă.
"Acum zece ani, deficitul era de 10 miliarde de yuani (1,5 miliarde de dolari) şi se presupune că ar putea ajunge la 30 mii de miliarde de yuani (4,7 mii de miliarde de dolari). Acum, unii spun că acesta este de 1300 miliarde de yuani (203 miliarde de dolari). Toate aceste cifre sunt oferite de oficialii guvernamentali, iar cifrele exacte nu sunt cunoscute de persoane din exterior", a afirmat ea. "Din informaţiile disponibile, maladia fondului de pensii a supurat mult timp din cauza cheltuielilor continue, utilizării abuzive a banilor de către guvern şi deturnării de fonduri efectuate de funcţionarii corupţi ...."