Corlăţean: Românii au contribuit la economia Marii Britanii, au muncit atunci când alţii n-au vrut

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. (www.mae.ro)
Epoch Times România
17.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că multora le convine să primească români bine pregătiţi fără a investi nimic, dar sunt deranjaţi când e vorba de alte categorii socio-profesionale, şi a subliniat că românii au muncit când alţii n-au făcut-o, precum la Olimpiada de la Londra.

Şeful diplomaţiei şi-a exprimat insatisfacţia faţă de faptul că românii şi bulgarii sunt din nou folosiţi în precampanie electorală „din dorinţa de a câştiga capital politic”, referindu-se la declaraţiile din ultimul timp venite din Marea Britanie.

„Ar fi bine, şi asta vreau s-o spun public şi o s-o spun public tot mai mult: să nu se uite faptul că românii, cetăţenii europeni români au contribuit ani de zile la prosperitatea economică, la creşterea economică din foarte multe state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie. Faptul că suntem acum într-un context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noştri? Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuţia românilor în Marea Britanie. Să nu uităm că românii fac parte din categoria cetăţenilor din state ale UE care au venit, să spunem, să găsească un loc de muncă din Marea Britanie plasaţi foarte bine ca nivel de pregătire, de educaţie. Acest lucru este convenabil celor care primesc forţă de muncă extrem de bine calificată fără să investească nimic, le este foarte confortabil, dar în acelaşi timp, atunci când vorbim de alte categorii socio-profesionale, atunci aceştia ne devin deranjanţi”, a declarat miercuri, la Digi24, Titus Corlăţean.

„Nu este în regulă, românii au contribuit la creştere economică în Marea Britanie, românii au contribuit prin muncă, inclusiv muncă fizică, pe care poate alţii n-au făcut-o, n-au făcut-o britancii sau n-au vrut s-o facă alţii, la succesul olimpiadei de la Londra, prin tot ce a însemnat infrastructură, cosntrucţia stadionului, faimos. Deci, lucrurile acestea vreau să le spun de o manieră publică pentru că reprezintă o contribuţie pozitivă a muncitorului român în Marea Britanie”, a mai spus ministrul de externe.

În presa britanică au apărut în ultimele zile declaraţii ale unor oficiali privind estimări şi temeri că, după ridicarea restricţiilor, Marea Britanie se va confrunta cu un aflux de români şi bulgari, în căutarea unui loc de muncă. Potrivit The Independent, Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) se pregăteşte să folosească aceste temeri, plasând această problemă în centrul strategiei sale de campanie de anul viitor.

Premierul David Cameron a refuzat luni să facă speculaţii privind numărul cetăţenilor din cele două ţări care ar putea veni în Marea Britanie. UKIP însă, aflat în creştere în sondaje, susţine că între 350.000 şi 400.000 de români şi bulgari ar putea ajunge în Albion, fapt ce va avea impact asupra ratei criminalităţii.

Un purtător de cuvânt al UKIP susţine că ridicarea restricţiilor pentru cele două ţări „va avea un impact asupra şcolilor, locuinţelor, drumurilor, facilităţilor, sistemului de sănătate şi - urăsc să spun asta - asupra infracţionalităţii”.

La rândul său, liderul laburist, Ed Miliband, a admis că precedentul guvern a greşit pentru că nu a impus controale tranzitorii pentru persoanele provenite din opt ţări, inclusiv Polonia, care au aderat la Uniunea Europeană, în 2004. Sute de mii au venit în Marea Britanie, faţă de 13.000 cât estimase guvernul laburist de atunci.

Conservatorul Philip Hollobone a estimat că 270.000 de români şi bulgari ar putea ajunge în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor.

„Nu vrem să facem aceeaşi greşeală ca în 2004, aceea de a importa un număr foarte mare de lucrători cu salarii mici şi calificare scăzută, încorporând dependenţa de asistenţa socială în forţa de muncă autohtonă”, a declarat conservatorul Stewart Jackson.

Cameron a precizat că este imposibil de estimat efectul ridicării restricţiilor, dar a respins o cifră de sute de mii. Premierul l-a sprijinit pe Eric Pickles, ministrul pentru comunităţi şi administraţie locală, care a refuzat să publice proiecţiile guvernamentale privind impactul măsurii.

Specialiştii în migraţie apreciază că românii se îndreaptă mai degrabă spre Italia, Spania şi Franţa, cu care au mai multe legături culturale şi lingvistice decât cu Marea Britanie.

Totodată, ei precizează că restricţiile vor fi ridicate de toate economiile mari din Vestul Europei, spre deosebire de 2004, când Marea Britanie a fost singura economie importantă care a adoptat politica „uşilor deschise” pentru Polonia şi alte noi state membre ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor