Corlăţean: E importantă sprijinirea OSCE în promovarea cooperării pan-europene, pe cele trei dimensiuni, politico-militar, economic şi de mediu

În cadrul consultărilor de marţi dintre ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ambasadorul Lamberto Zannier, oficialul român a declarat că discuţiile bilaterale s-au axat pe necesitatea “cooperării pan-europene, cele trei dimensiuni, politico-militar, economic şi de mediu, respectiv dimensiunea umană”.
Titus Corlăţeanu şi Lamberto Zannier, conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)
Ana Petrescu
04.09.2012

În cadrul consultărilor de marţi dintre ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ambasadorul Lamberto Zannier, oficialul român a declarat că discuţiile bilaterale s-au axat pe necesitatea “cooperării pan-europene, cele trei dimensiuni, politico-militar, economic şi de mediu, respectiv dimensiunea umană”.

Totodată, Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că ţara noastră doreşte să contribuie la creşterea relevanţei şi eficienţei OSCE pentru găsirea unor metode de soluţionare a aşa-numitelor conflicte îngheţate, dintre care cel mai de interes pentru România este cel transnistrean.

“Am avut astăzi un dialog foarte bun cu ambasadorul Zannier, secretarul general al OSCE, care efectuează o vizită la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, cu atât mai mult cu cât în anul acesta este o reuniune aniversară, când se împlinesc 150 de ani de diplomaţie românească. Am trecut în revistă priorităţile şi proiectele OSCE, subliniind importanţa organizaţiei în promovarea cooperării pan-europene, cele trei dimensiuni, politico-militar, economic şi de mediu, respective dimensiunea umană Am evocat realizările de etapă ale preşedinţiei în exerciţiu, preşedenţiei enclavei, precum şi aşteptările legate de rezultatele reuniunii ministeriale OSCE de la Dublin din decembrie anul acesta. Ca ţară activă în peisajul european de securitate România are un interes deosebit în creşterea relevanţei şi eficienţei OSCE, pe palierul soluţionării aşa-numitelor «conflicte îngheţate», din care pentru noi cel mai preocupant rămâne în mod evident cel transnistrean. Al depăşirii impasului vizând regimul de control al armamentelor convenţionale în Europa, al implicării mai active al organizaţiei în promovarea drepturilor omului şi ale minorităţilor naţionale, precum şi în contracararea ameninţărilor transnaţionale de securitate, cum sunt traficul de droguri, terorismul sau criminalitatea organizată transfrontalieră. Ne preocupă şi sprijinim asumarea unui rol mai pronunţat al OSCE în Afganistan, prin proiecte relevante pentru fiecare dintre cele trei dimensiuni pe care le-am menţionat anterior, aceasta din perspectiva de altfel şi a unei prezenţe semnificative româneşti în teatrul de operaţii afgan şi a contribuţiei noastre la transferul responsabilităţilor de securitate către autorităţile de la Kabul”, a declarat Corlăţean, în cadrul conferinţei de presă de marţi de la sediul MAE.

În ceea ce priveşte iniţiativa care marchează trecerea a 40 de ani de la semnarea actului final de la Helsinki, numită “Helsinki 40”, ministrul Afacerilor Externe a precizat că România acordă suport total acestui proiect prin care să fie consolidată securitatea la nivel pan-european.

“L-am asigurat pe secretarul general de sprijinul României pentru iniţiativa vizând marcarea aniversării în 2015, a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki, aşa-numita iniţiativă «Helsinki 40». Suntem de părere că trebuie să folosim acest prilej pentru impulsionarea constituirii unei veritabile comunităţi de securitate la nivel pan-european. În acest context, am subliniat importanţa unei abordări cuprinzătoare care să pornească de la cadrul politic şi juridic existent, pe baza căruia să fie identificate problemele actuale de securitate, îndeosebi conflictele îngheţate şi să fie avansate propuneri de gestionare a acestora într-o manieră inclusivistă, orientată spre rezultate practice. De aceea considerăm esenţială implementarea deciziei privind ciclul conflictual adoptată la Consiliul Ministerial OSCE de la Vilnius din decembrie 2011, cu contribuţia semnificativă a României şi acordarea unei atenţii speciale etapei reabilitării post-conflict”, a completat Corlăţean.

De asemenea, secretarul general Lamberto Zannier a declarat despre această iniţiativă că va fi urmată de altele, în Ucraina, Elveţia şi nu în ultimul rând Serbia.

“M-am bucurat să găsesc în România un ajutor în problemele pe care le-a reliefat domnul ministru Corlăţean, referitoare la organizarea iniţiativei «Helsinki 40», care va fi continuată de cea din Ucraina, Elveţia şi apoi Serbia în 2015. După cum a spus şi domnul ministru, am discutat şi despre situaţiile conflictuale, precum cea din zona de vest a Balcanilor şi alte locuri mai mult sau mi puţin îndepărtate de sudul Moldovei sau în Asia Centrală, în Afganistan. Este o agendă complexă care necesită angajamentul ţărilor participante şi a altor instituţii, deci cooperarea cu toţi actorii importanţi este fundamentală şi dialogul constant cu toate părţile relevante, care să ne asiste să facem progrese. Acest lucru este imperativ pentru noi, de aceea m-am bucurat că am avut ocazia să discutăm câteva detalii legate de activităţile noastre pe care le derulăm”, a adăugat ambasadorul Zannier.

Printre subiectele dezbătute de cei doi oficiali s-a numărat şi cel privitor la cooperarea României în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE, precum şi contribuţia societăţii civile, a cercurilor academice la promovarea obiectivelor vizând crearea comunităţii de securitate de la Vancouver la Vladivostok.

În cadrul vizitei sale la Bucureşti la invitaţia lui Titus Corlăţean, secretarul general al OSCE, ambasadorul Lamberto Zannier, a avut o întrevedere la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.

Ulterior, ambasadorul a participat în calitate de invitat special şi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, organizată de MAE în perioada 3-6 septembrie la Palatul Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor