MAE: Participarea lui Catherine Ashton la RADR nu a putut fi realizată din motive obiective

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. (DENIS BALIBOUSE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.08.2012

Ministerul de Externe precizează într-un comunicat, că Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, nu a putut participa la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) din motive obiective.

”Referitor la reluarea subiectului participării invitaţilor străini la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), pentru a evita orice speculaţii sau interpretări, Ministerul Afacerilor Externe reiterează informaţiile deja prezentate public pe această temă: Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat demersuri pentru participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române din 3-6 septembrie 2012. Agenda oficială a Înaltului Reprezentant prevedea, pentru acea perioadă, angajamente şi activităţi stabilite anterior - inclusiv reuniunea şefilor de delegaţii ale UE, care se desfăşoară în perioada 3-7 septembrie, sub conducerea şi coordonarea doamnei Catherine Ashton, astfel că participarea nu a putut fi realizată din motive obiective”, comunică MAE.

Ministerul de Externe subliniază că ”nu a existat o revenire asupra deciziei de participare la RADR a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, singura comunicare primită de MAE pe această temă evocând dificultăţile de agendă care împiedică prezenţa la Bucureşti a oficialului european”.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va avea, în marja reuniunii Gymnich, care se va desfăşura in Cipru, în perioada 7-8 septembrie 2012, o întrevedere bilaterală cu înaltul oficial european.

Totodată, MAE desfăşoară discuţii pentru perfectarea unei vizite a Înaltului Reprezentant în România pentru o dată care va fi stabilită de comun acord.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, pe un plan mai general, sunt întreprinse demersuri pentru realizarea unui plan de contacte diplomatice în perioada următoare, care să permită promovarea obiectivelor Romaniei in plan extern.

În acest sens, MAE face apel la evitarea unor declaraţii care pot sa afecteze dialogul bilateral cu partenerii externi şi imaginea României.

Participarea lui Catherine Ashton la RADR a fost anunţată de fostul ministru de externe Andrei Marga. Acesta a anunţat şi acordul de principiu pentru o participare a ministrului francez de externe, Laurent Fabius. Şeful diplomaţiei franceze a anunţat MAE la 3 august că nu mai poate participa, ca urmare a altor angajamente externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor