Corlăţean: Vrem să implementăm proiectului energetic comun al Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria

În cadrul întrevederii de luni dintre ministrului Afacerilor Externe şi omologul său georgian, Grigol Vaşadze, Titus Corlăţean a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că una dintre priorităţile celor două ţări este implementarea proiectului energetic comun al Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.
Titus Corlăţeanu şi Grigol Vaşdze, semnare Protocol de colaborare România-Georgia (Epoch Times România)
Ana Petrescu
03.09.2012

În cadrul întrevederii de luni dintre ministrului Afacerilor Externe şi omologul său georgian, Grigol Vaşadze, Titus Corlăţean a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că una dintre priorităţile celor două ţări este implementarea proiectului energetic comun al Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.

Cu prilejul întâlnirii de luni, de la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Titus Corlăţean a semnat împreună cu Grigol Vaşadze Memorandumul de înţelegere între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România şi Ministerul Economiei şi Dezvoltării Durabile din Georgia.

“Am avut discuţii de substanţă cu domnul ministru, căruia îi mulţumesc că a acceptat să partice la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Ne-am concentrat pe relaţiile bilaterale şi a oportunităţilor de dezvoltare. Vizita are loc într-un moment aniversar, când sărbătorim 150 de ani de diplomaţie română. Îi reasigur pe prietenii noştri georgieni de sprijinul României. Şi eu şi domnul ministru Georgian ne-am exprimat interesul de a dezvolta dimensiunea economică a relaţiei noastre. Relaţiile economice trebuie să fie pe măsura relaţiilor politice excelente între ţările noastre. Sub acest aspect volumul schimburilor comerciale a înregistrat deja o tendinţă pozitivă. Georgia e un vecin direct al României, pe care-l desparte numai Mare Neagră. Am căzut de acord că pentru a restabili şi revitaliza legătura dintre România şi Georgia se impun nişte paşi mai energici. Am putea atrage fluxuri de mărfuri, iar Constanţa ar putea deveni un nod important de transport în zonă. Proiectul nostru comun în domeniul energetic implică stabilirea unei legături directe pentru transportul gazului direct în România, prin Constanţa. Facem studiul de fezabilitate al acestui proiect. Am avut un progres în domeniul comunicaţiile şi în sectorul IT, prin semnarea memorandumului de înţelegere bilaterală. Astfel, documentul ne va permite să dezvoltăm acest sector extrem de dinamic. Am vorbit despre conflictele din Georgia. L-am asigurat pe domnul ministru că România va sprijini eforturile de rezolvare paşnică a acestor conflicte. Ţara are 35 de persoane dislocate în teren care încearcă încetarea focului în teritoriu. De asemenea, România şi-a exprimat constant dorinţa de a asista Georgia în procesul de dezvoltare”, a afirmat Corlăţean în cadrul conferinţei de presă.

În acelaşi timp, Grigol Vaşadze, ministrul Afacerilor Externe din Georgia a pus accentul în discursul său pe dezvoltarea relaţiei economice bilaterale, cu ajutorul unor domenii ca agricultura, turismul şi transport energetic. Totodată, acesta a mulţumit ministrul Afacerilor Externe român pentru sprijinul pe care România l-a acordat în soluţionarea paşnică a conflictelor din Georgia.

“Aş vrea să mulţumesc românilor pentru sprijinul acordat ţării noastre şi să mulţumesc domnului Corlăţean că m-a invitat în ţara sa, mai ales cu ocazia aniversării a 150 de ani de diplomaţie românească şi a 20 de ani de relaţii diplomatice între ţările noastre. Am realizat că relaţia economică între Georgia şi România nu este exemplară şi că potenţialul de dezvoltare a relaţiei economice între ţările noastre nu a fost epuizat. Totodată, am discutat despre dezvoltarea cooperării în domeniile turismului, agriculturii şi transportului de energiei. În turism este o tendinţă de a vrea mereu ceva nou şi eu cred că Georgia are ceva unic de oferit turiştilor. Aş vrea să închei transmiţând că sper să nu-mi ia mult timp să mă reîntorc în Bucureşti, tot în luna septembrie, împreună cu alţi miniştrii”, a declarat Grigol Vaşadze.

În contextul întrevederii de la Bucureşti, oficialul georgian a avut consultări cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, precum şi întrevederi cu vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, cu preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, şi cu ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

În cadrul convorbirilor pe care ministrul Titus Corlăţean le-a avut luni cu omologul georgian au fost analizate stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent pe consolidarea dialogului politic şi intensificarea cooperării pe dimensiunea economică şi energetică, inclusiv privind procesul de implementare a proiectului energetic comun al Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.

Agenda discuţiilor a cuprins un schimb de opinii asupra evoluţiilor regionale, precum şi perspectivele apropierii Georgiei de UE şi NATO, procese pe care România le susţine, inclusiv prin deschiderea de a împărtăşi experienţa proprie în procesul pregătirii pentru aderare.

Aceasta este a treia vizită pe care ministrul Grigol Vaşadze o întreprinde în România, după vizitele oficiale din 11-12 iunie 2009 şi la 10-11 februarie 2011, şi are loc în contextul aniversării, în acest an, a doua decenii de relaţii diplomatice între România şi Georgia.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Grigol Vaşadze a fost invitat de onoare la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) care s-a desfăşurat tot luni, la Palatul Parlamentului.

În cursul aceleiaşi zile, începând cu ora 17.00, Titus Corlăţean va avea, la sediul MAE, o întrevedere şi cu ministrul justiţiei din Republica Moldova, Oleg Efrim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor