Corlăţean a pledat la OCEMN pentru realizarea Autostrăzii Inelare a Mării Negre

Epoch Times România
28.09.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a participat joi, la New York, la reuniunea informală a Consiliului miniştrilor de externe din OCEMN, unde a reconfirmat sprijinul României pentru proiectul realizării Autostrăzii Inelare a Mării Negre.

Reuniunea informală a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) a fost prezidată de Preşedintele-în-Exerciţiu al OCEMN, Ahmet Davutoglu, ministrul afacerilor externe al Turciei.

Scopul reuniunii a fost realizarea unui schimb de opinii asupra priorităţilor de agendă ale OCEMN. Printre temele discutate a figurat procesul de implementare a Agendei Economice pentru Viitor OCEMN, document ce stabileşte orientările strategice în materie de cooperare economică. Totodată, au fost discutate priorităţile actualei Preşedinţii-în-Exerciţiu.

Titus Corlăţean a exprimat sprijinul României pentru priorităţile Preşedinţiei-în-Exerciţiu, reiterând angajamentul ferm al României pentru continuarea dezvoltării cooperării economice regionale la nivelul Organizaţiei, informează MAE.

În intervenţia sa, ministrul român a asigurat asupra continuării unei participări active a României în implementarea prevederilor Agendei Economice pentru Viitor.

Ministrul de externe a reconfirmat sprijinul României pentru proiectul realizării Autostrăzii Inelare a Mării Negre, insistând asupra realizării unor progrese clare în toate statele membre, astfel încât proiectul să fie finalizat cât mai rapid.

Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că obiectivul României rămâne transformarea OCEMN în principala platformă de cooperarea economică regională. Totodată, a accentuat importanţa consolidării cooperării UE – OCEMN de o manieră flexibilă şi pragmatică, astfel încât UE să devină un interlocutor constant pentru Organizaţie, contribuind inclusiv la creşterea profilului regional al OCEMN.

OCEMN este cea mai veche formă de cooperare economică regională la Marea Neagră. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state (Turcia, România, Bulgaria, F. Rusă, Ucraina, R. Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia, Grecia) au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”.

Preşedinţia-în-Exerciţiu semestrială (iulie-decembrie 2012) este exercitată de Republica Turcia.

Procesul actualizării Agendei Economice pentru Viitor a fost lansat la iniţiativa României (CMAE, Bucureşti, iunie 2011) şi finalizat prin contribuţiile aduse de PiE OCEMN exercitate de F. Rusă (semestrul II, 2011) şi Serbia (semestrul I, 2012).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor