Corina Creţu: Afluxul imigranţilor din Ucraina va trebui luat în considerare
alte articole
Afluxul imigranţilor din Ucraina va trebui luat în considerare iar România ar trebui să prezinte în Consiliul European situaţia, a declarat, sâmbătă, la Putna, Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, adăugând însă că fenomenul cel mai dramatic este cel din Mediterană, relatează Mediafax.
Întrebată dacă în cadrul Comisiei Europene se pune problema imigranţilor care pot proveni din Ucraina răvăşită de război, Corina Creţu a declarat că există un plan de lucru al CE cu cote ale imigranţilor şi este responsabilitatea României de a prezenta în Consiliul European care este situaţia
„Bineînţeles că cel din Mediterană e cel mai dramatic fenomen, care se întâmplă zi de zi şi este vorba de zeci de mii de oameni”, a mai precizat Creţu, opinând că ar trebui să se facă o informare completă către Comisia Europeană privind impactul acestui aflux de oameni în fiecare stat membru al UE.
Reamintim că, în cursul acestui an, în jur de 2.000 de migranţi s-au înecat în Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă în Italia, Malta, Grecia sau Spania şi, în ultima săptămână, Misiunea navală a Uniunii Europene a salvat aproape 3.000 de imigranţi care riscau să se înece în Marea Mediterană.
Conform Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în jur de 250.000 de extracomunitari au ajuns în ţări ale Uniunii Europene în primele şapte luni ale anului 2015, dintre care 124.000 în Grecia şi 98.000 în Italia.
În opinia Comisiei Europene, această situaţie reprezintă o urgenţă şi cere un răspuns colectiv al Uniunii Europene, pentru a face faţă sutelor de mii de imigranţi.
În consecinţă, Comisia Europeană a propus un mecanism de "relocare" a imigranţilor în ţările UE, în scopul ajutării Italiei şi Greciei, ţările cele mai afectate de acest fenomen şi a aprobat 23 de programe multianuale în domeniul migraţiei, în valoare de 2,4 miliarde de euro, România urmând să primească aproape 100 de milioane de euro.
Pe 27 mai 2015, CE a impus României să primească – potrivit cotelor stabilite prin agenda privind migraţia –1.705 migranţi, solicitanţi de azil, aflaţi în Italia şi Grecia. Pentru fiecare migrant statul român va primi 6.000 de euro. Ulterior, România a propus să primească un număr mai mare de imigranţi - 2.362.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.