Coreea de Nord: Vom efectua mai multe teste nucleare care vor „viza SUA”
alte articole
Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să efectueze mai multe teste nucleare şi teste cu rachete cu rază lungă de acţiune, dar a adăugat un mic detaliu: acestea vor viza în mod specific Statele Unite ale Americii.
"Noi nu ascundem faptul că vom lansa succesiv o varietate de sateliţi şi rachete cu rază lungă de acţiune şi că vom efectua un test nuclear superior în viitor", se menţionează într-o declaraţie din partea Comisiei Naţionale de Apărare a Coreei de Nord, în conformitate cu media de stat.
Declaraţia Comisiei sugerează că ţara comunistă izolată s-ar putea să renunţe la a afirma că lansează sateliţi "paşnici" când de fapt testează rachete. Luna trecută, Phenianul a testat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune, trimiţând un satelit nefuncţional pe orbită, dar oficialii occidentali au declarat că aceasta a fost o încercare de a testa tehnologia rachetelor balistice.
Comisia a spus că această acţiune marchează "o nouă etapă a luptei împotriva SUA, care durează de secole, [şi] că va viza Statele Unite, duşmanul de moarte al poporului coreean." Aceasta a adăugat: "Rezolvarea problemelor cu SUA trebuie făcute prin forţă, nu prin cuvinte, din moment ce ei consideră legea junglei drept regula de supravieţuire. "
În trecut, lansările de rachete ale Coreei de Nord au fost urmate de un test nuclear, ca în 2006 şi 2009.
Marţi, membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv principalul aliat al Coreei de Nord, China, au votat în unanimitate să impună mai multe sancţiuni asupra regimului şi au condamnat lansarea rachetei din 12 decembrie.
O declaraţie emisă de Coreea de Nord ca răspuns la rezoluţie susţine: "Noi nu am recunoscut niciodată rezoluţiile votate de forţele ostile, care urmăresc creşterea sancţiunilor pentru a atenta la suveranitatea [Coreei de Nord]."
Declaraţia nord-coreeană a adăugat că nu vor mai exista discuţii cu privire la denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Dar, în ciuda caracterului alarmant al declaraţiei Comisiei, această metodă a fost folosită de multe ori înainte. Familia Kim de la conducere s-a bazat multă vreme pe crearea de tensiuni militare între Coreea de Nord şi Statele Unite, şi între Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Crearea unor tensiuni este singura formă de putere sau influenţă pe care naţiunea o poate expune pe scena mondială; statul izolat are o economie practic inexistentă şi foarte puţine legături diplomatice şi este, aşadar, relativ lipsită de putere.
Joi, site-ul Cotidianul NK a raportat că este posibil ca RPDC să fi început deja procesul de pregătire al celui de-al treilea test nuclear.
Un oficial al guvernului sud-coreean a declarat: "Coreea de Nord a umplut un tunel săpat în scopul unui test nuclear cu pământ şi beton adus din altă parte. S-a confirmat existenţa unui cablu care face legătura între tunel şi lumea exterioară."
Ministerului Apărării Coreea de Sud a declarat că Phenianul ar putea detona un dispozitiv nuclear dacă doreşte asta, a raportat agenţia Yonhap News.
"Am înţeles că dacă liderul îşi dă acordul, Nordul poate detona un dispozitiv nuclear ori de câte ori doreşte", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru agenţie.
Statele Unite au răspuns cu indiferenţă la declaraţia Nordului.
"Declaraţia Coreea de Nord este provocatoare în mod inutil, iar un test ar fi o încălcare semnificativă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, potrivit unei transcrieri.
"Provocări suplimentare nu ar face decât să crească izolarea Phenianului , iar concentrarea sporită asupra continuării programului său nuclear şi de rachete nu face nimic pentru a ajuta oamenii din Coreea de Nord."