China sprijina tacit Corea de Nord in ciuda promisiunilor

Presedintele sud coreean Lee Myung-Bak (D) impreuna cu prim ministrul japonez, Yukio Hatoyama, in timpul intilnirii tripartite dintre China, Japonia si Coreea de Sud pe 29 mai in Jeju, Coreea de Sud. Premierul chinez Wen Jiabao nu a dat semne ca intentioneaza sa sprijine sanctiunile impotriva Coreeai de Nord (Song Kyung-Seok-pool / Getty Images)
Wen Long & Jim Fogarty
31.05.2010

La incheierea discutiilor de la sfarsitul saptamanii dintre China, Japonia si Coreea de Sud, premierul chinez Wen Jiabao n-a aratat nicio intentie de a sprijini sanctiunile impotriva Coreei de Nord, pentru atacul navei militare sud-coreene petrecut cu doua luni in urma.

Sumitul, care a durat doua zile in capitala sud-coreeana, a avut loc pe fondul tensiunilor ridicate in peninsula coreeana, dupa ce Phenianul comunist a scufundat nava Cheonan pe 26 martie. Incidentul s-a soldat cu 46 morti.

O investigatie internationala incheiata la inceputul acestei luni a aratat ca scufundarea s-a produs din cauza unei torpile nord coreene.

Vineri dupa-amiaza, la o reuniune cu usile inchise la care a participat primul ministru chinez Wen Jiabao, presedintele sud-coreean Lee Myung-bak s-a concentrat pe cazul Cheonan si a prezentat dovezi clare ale anchetei, conform declaratiilor consilierului prezidential pentru relatii publice din Coreea de Sud, Lee Dong-Kwan.

Reuniunea, programata initial ca o sesiune de 30 de minute, a durat mai mult de o ora si jumatate.

Pana in prezent Beijing-ul, principalul aliat al statului comunist, a refuzat sa recunoasca ancheta internationala sau sa discute rezultatele sale.

In ciuda dovezilor concludente ale anchetei, Wen a ocolit ocoli problema. Ca de obicei liderul comunist a vorbit de dezamorsarea "treptata" a tensiunilor si evitarea "posibilelor conflicte".

"Guvernul chinez va revizui rezultatele anchetei internationale indeaproape si ia serios in considerare reactiile tarilor in cauza", a fost citat Wen afirmand la intalnirea cu presedintele Lee. "Se va lua pozitie cu privire la aceasta problema in mod obiectiv si corect. Conform rezultatelor anchetei, China nu va proteja pe nimeni", a declarat el.

In ciuda faptului ca singurele afirmatii razboinice sunt facute de Nordul comunist, premierul chinez a declarat ca Beijing-ul se opune oricaror actiuni care pot pune in pericol pacea si stabilitatea din peninsula coreeana.

Mass-media din Coreea de Sud a speculat daca termenul "actiuni" folosit de Wen Jiabao se refera la vreun act de violenta suplimentar, ca de exemplu un alt atac al Coreei de Nord, sau la impunerea de sanctiuni internationale.

Declaratiile lui Wen Jiabao au dezamagit putinii diplomati care sperau ca Beijing-ul se va alatura sanctiunilor internationale impotriva celui mai sever atac militar in care a fost implicata Coreea de Nord de la razboi incoace.

China este partenerul strategic al Phenianului

Dupa ce trupele din Coreea de Nord au invadat Coreea de Sud in 1950, eveniment urmat de trimiterea unui numar impresionant de trupe ale armatei comuniste chineze in peninsula coreeana, pentru a lupta cu SUA si ONU, China a protejat istoric Coreea de Nord, zadarnicind masurile internationale impotriva dictaturii celei mai paranoice si brutale din lume.

China si Coreea de Nord au semnat un "Tratat de prietenie, cooperare si asistenta reciproca" in anii 1960, care "in conformitate cu marxism-leninismul si principiul internationalismului proletar", obliga cele doua dictaturi "sa adopte toate masurile pentru a preveni agresiunea impotriva partilor contractante de catre orice stat. "

Articolul III din tratat prevede ca nici una dintre parti "nu va incheia vreo alianta indreptata impotriva celeilalte parti contractante sau va lua parte la orice bloc sau in orice actiune sau masura indreptata impotriva celeilalte parti contractante".

Tratatul este inca in vigoare si astazi. Din punct de vedere tehnic, in conformitate cu tratatul, sprijinul Chinei fata de sanctiunile internationale si cooperarea cu eforturile Occidentului impotriva Nordului ar insemna incalcarea oficiala a acordului.

Intr-un gest care a clarificat pozitia Chinei, la doar cateva saptamani dupa scufundarea navei militare Cheonan, la Beijing, Hu Jintao l-a intampinat pe liderul nord-coreean Kim Jong-Il aflat intr-o vizita de stat cu cea mai mare pompa diplomatica.

Coreea de Sud intentioneaza sa deschida cazul cu Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite si faca presiuni pentru o rezolutie care se pedepseasca Phenianul, in ciuda temerilor ca Beijing-ul isi va folosi dreptul de veto pentru a opri orice tentativa de a impune masuri punitive impotriva Coreei de Nord.

Cazul Cheonan a consolidat aliantele intre Japonia, Statele Unite si Coreea de Sud. Japonia a impus vineri noi sanctiuni Coreei de Nord, interzicand transferurile de bani. In plus intentioneaza sa mute o baza aeriana din SUA pe insula Okinawa.

US Air Force, de asemenea, a finalizat aducerea unor 12 avioane F-22 Raptor la Kadena Air Base in Japonia pe 26 mai, potrivit unui raport din 28 mai al postului coreean Arirang TV.

Coreea de Nord, pe de alta parte, a organizat o conferinta de presa neobisnuita in Phenian pe 28 mai, negand ca a avut de a face cu scufundarea navei Cheonan. Un oficial senior din Comisia de Aparare a sustinut ca in cazul in care Sudul va indrazni sa inceapa provocari armate, Nordul este gata de un razboi total pentru a se razbuna, inclusiv folosind arme nucleare, conform rapoartelor agentiei chineze de stat Xinhua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor