Coreea de Nord: Unchiul demis al lui Kim Jong-un nu este dorit în filme

Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un
Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un (KNS / AFP / Getty Images)

Filmul documentar în care protagonist este conducătorul regimului comunist de la Phenian, Kim Jong-un, a fost editat astfel încât să nu mai apară imagini cu unchiul său, Jang Song-thaek, care potrivit relatărilor a fost demis din cele mai înalte funcţii pe care le-a avut în cadrul aparatului de stat, scrie duminică Fox News.

Ştirea a fost raportată sâmbătă seara de agenţia de ştiri din Coreea de Sud, Yonhap, şi susţine afirmaţiile serviciilor de informaţii din Coreea de Sud potrivit cărora Jang Song-thaek a fost înlăturat din mai multe posturi, inclusiv cel de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare, organul decizional cel mai puternic de la Phenian, şi cel de membru al Biroului Politic al Partidului Muncitoresc aflat la guvernământ.

Potrivit raportărilor, cei de la Yonhap au văzut filmul documentar privind vizita lui Kim la o unitate militară, care a fost redifuzat de Postul de Televiziune Central al Coreei de Nord, şi au remarcat faptul că imaginile cu Jang au fost ascunse sau şterse din 13 scene. Prin contrast, o versiune care a fost difuzată de nouă ori în luna octombrie a arătat în mod clar că Jang îşi însoţeşte nepotul şi stă în apropierea lui.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a sugerat că Jang a fost înlăturat din posturile sale în ultima lună, iar doi dintre apropiaţii săi, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la mijlocul lunii noiembrie, potrivit declaraţiilor deputatului sud-coreean Jung Cheong-rae.

„Toţi membrii armatei au fost informaţi în legătură cu această execuţie. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut”, a adăugat deputatul.

Raportul a fost întâmpinat cu scepticism în rândul unor observatori din Coreea de Nord, dar difuzarea filmului documentar modificat, pentru prima dată în ultimele 40 de zile, pare să confirme relatările iniţiale.

Aceasta nu este prima dată când Coreea de Nord a rescris astfel de documentare astfel încât cei care au supărat regimul comunist să nu mai apară în ele. În 2010, Pak Nam-ki, fostul şef al Departamentului de Planificare şi Finanţe al Partidului Muncitoresc, a fost executat deoarece a încercat să facă o reformă monetară anul trecut, care a eşuat. El a fost apoi eliminat din toate filmele documentare.

Oficialii sud-coreeni au declarat pentru Sky News că ei nu cred că Jang şi-a pierdut viaţa şi nici nu cred că el este în pericol fizic. Jang este căsătorit cu Kim Kyong Hui, care este fiica liderului fondator al Coreei de Nord Kim Il-Sung şi sora liderului Kim Jong-Il.

Jang Song-thaek a deţinut timp de decenii funcţii importante în conducerea Coreei de Nord, ţară în care de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, adică de trei generaţii, puterea a fost în mâinile familiei Kim (bunicul, tatăl şi fiul). El a fost cel care l-a ghidat pe nepotul său încă din primele zile de când a preluat puterea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe