Coreea de Nord: Poligonul de teste nucleare Punggye-ri “complet operaţional” deşi Kim a promis încetarea testelor de rachete
alte articole
Poligonul de teste nucleare al Coreei de Nord este în continuare “complet operaţional” în ciuda faptului că dictatorul Kim Jong-un a promis că va pune capăt programului ţării sale de teste nucleare, conform unor imagini de satelit obţinute de site-ul 38 North.
Website-ul american specializat în monitorizarea Coreei de Nord a susţinut că a găsit dovezi că statul comunist ar putea în continuare să desfăşoare teste nucleare.
Afirmaţiile au fost făcute în ciuda faptului că Coreea de Nord şi Sud se află la un pas de desfăşurarea unui summit de mare profil în timpul căruia probabil se va discuta despre denuclearizare.
Analizând imaginile de satelit, 38 North a precizat: “Poligonul nord-coreean de teste nucleare Punggye-ri, unde Coreea de Nord a desfăşurat şase detonări nucleare subterane recunoscute, este în continuare, din câte ne dăm seama, complet operaţional.
“După cel de-al şaselea test nuclear al Phenianului în septembrie 2017, o zonă a poligonului – Portalul Nordic, localizat în muntele Maptap, unde au fost desfăşurate ultimele cinci teste nucleare subterane – a fost aparent abandonat.
“Totuşi, au fost observate activităţi semnificative de săpare a unui nou tunel la Portalul Vestic, o altă zonă a poligonului. Activităţile au fost observate până la începutul lunii martie a acestui an.
“Săparea noului tunel a fost redusă la jumătatea lunii martie, dar nu a fost oprită în întregime la începutului lunii aprilie, sugerându-se fie că tunelul a fost finalizat şi este pregătit pentru noi teste viitoare, fie că reducerea activităţilor respective reflectă schimbările politice care au loc acum”.
Site-ul 38 North a mai notat că tunelurile de testări au intrări primare şi secundare, care ar putea fi folosite pentru teste nucleare subterane în viitor.
“Pe scurt, nu există niciun fundament pentru a concluziona că poligonul de teste nucleare Punggye-ri nu mai este viabil pentru viitoare teste nucleare.
“Rămân acolo două zone cu o fundaţie bună de piatră care ar putea fi folosite pentru teste viitoare dacă Phenianul ar da acel ordin.
“Dacă acea opţiune rămâne în picioare va depinde de încheierea unor acorduri verificabile pe baza promisiunii Phenianului de a închide poligonul”.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat în 20 aprilie că ţara sa va pune capăt testelor nucleare şi de rachete de rază lungă şi va închide poligonul de teste nucleare Punggye-ri.
Însă experţi chinezi consideră că dictatorul nord-coreean ar da semne de amplificare a crizei nucleare din cauză că infrastructura sa pentru testări nucleare a fost puternic afectată.
Anul trecut, o porţiune a poligonului a fost distrusă, provocând moartea a câteva sute de persoane, în timp ce cutremure de pământ au declanşat de asemenea alunecări de teren în zone de testare situate adânc în muntele Maptap.
Experţi chinezi au afirmat că au fost anunţaţi de existenţa unui “risc fără precedent la expunere radioactivă” după prăbuşirea mai multor centre de teste nucleare situate în apropierea graniţei nord-coreene.
La Punggye-ri a avut loc cel de-al şaselea test nuclear în 3 septembrie 2017. Testul a implicat 100 de kilotone de material explozibil, de şapte ori mai mult decât bomba aruncată asupra Hiroshimei în cel de-al doilea război mondial.
Se crede că testul respectiv a destabilizat puternic poligonul.