Coreea de Nord lovită de un cutremur “artificial”. Probabil din cauza exploziei dintr-o mină
alte articole
Publicaţia Korea Times a raportat că un cutremur de magnitudine 2,1 pe scara Richter, în Coreea de Nord, ar putea fi rezultatul exploziei dintr-o mină.
Administraţia Meteorologică Coreeană (KMA) a declarat că un cutremur moderat de magnitudine 2,1 care a avut loc în Coreea de Nord a fost de fapt o activitate seismică “artificială”, despre care se crede că ar fi rezultatul unei explozii ce a avut loc în interiorul unei mine în oraşul Pyonggang.
“Epicentrul a fost aproape de suprafaţă pământului”, a declarat un oficial KMA.
Rapoartele au fost publicate după ce noi activităţi au fost detectate la o fabrică care a produs primele rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene capabile să lovească teritoriul Statelor Unite.
Şeful spionajului sud-coreean, Suh Hoon, a declarat că deplasarea unor vehicule de transport a fost observată recent în jurul unei fabrici nord-coreene de ICBM, potrivit publicaţiei Joongang Ilbo. De asemenea, publicaţia l-a citat pe Suh afirmând că, după primul summit ce a avut loc anul trecut în Singapore între dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, Coreea de Nord a continuat să opereze fabrica de îmbogăţire a uraniului de la complexul nuclear Yongbyon.
Noile rapoarte au fost publicate la câteva zile după cel de-al doilea summit Trump-Kim din Hanoi, Vietnam, care s-a terminat brusc fără un acord sau vreo declaraţie comună, întrucât cele două părţi nu au reuşit să cadă de acord în ceea ce priveşte amploarea denuclearizării Coreei de Nord şi a relaxării sancţiunilor internaţionale conduse de SUA.
De altfel, potrivit unor noi imagini de satelit, se pare că Phenianul a reconstruit parţial un poligon pentru testarea rachetelor pe care l-a desfiinţat anul trecut, după ce a promis acest lucru în cadrul primului summit Trump-Kim, potrivit Reuters. Ca răspuns, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat că ar putea fi aplicate noi sancţiuni în cazul în care Phenianul nu renunţă la programul de arme nucleare.
Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap şi două think tank-uri americane au susţinut marţi că, potrivit imaginilor de satelit, activităţile de reconstruire a poligonului de lansare a sateliţilor Sohae, situat în Tongchang-ri, ar fi continuat chiar şi în timpul celui de-al doilea summit din Hanoi.
Trump a declarat miercuri că va fi “dezamăgit” dacă rapoartele privind noua activitate nucleară din Coreea de Nord sunt adevărate.