Coreea de Nord lovită de un cutremur “artificial”. Probabil din cauza exploziei dintr-o mină

O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta). (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.03.2019

Publicaţia Korea Times a raportat că un cutremur de magnitudine 2,1 pe scara Richter, în Coreea de Nord, ar putea fi rezultatul exploziei dintr-o mină.

Administraţia Meteorologică Coreeană (KMA) a declarat că un cutremur moderat de magnitudine 2,1 care a avut loc în Coreea de Nord a fost de fapt o activitate seismică “artificială”, despre care se crede că ar fi rezultatul unei explozii ce a avut loc în interiorul unei mine în oraşul Pyonggang.

“Epicentrul a fost aproape de suprafaţă pământului”, a declarat un oficial KMA.

Rapoartele au fost publicate după ce noi activităţi au fost detectate la o fabrică care a produs primele rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene capabile să lovească teritoriul Statelor Unite.

Şeful spionajului sud-coreean, Suh Hoon, a declarat că deplasarea unor vehicule de transport a fost observată recent în jurul unei fabrici nord-coreene de ICBM, potrivit publicaţiei Joongang Ilbo. De asemenea, publicaţia l-a citat pe Suh afirmând că, după primul summit ce a avut loc anul trecut în Singapore între dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, Coreea de Nord a continuat să opereze fabrica de îmbogăţire a uraniului de la complexul nuclear Yongbyon.

Noile rapoarte au fost publicate la câteva zile după cel de-al doilea summit Trump-Kim din Hanoi, Vietnam, care s-a terminat brusc fără un acord sau vreo declaraţie comună, întrucât cele două părţi nu au reuşit să cadă de acord în ceea ce priveşte amploarea denuclearizării Coreei de Nord şi a relaxării sancţiunilor internaţionale conduse de SUA.

De altfel, potrivit unor noi imagini de satelit, se pare că Phenianul a reconstruit parţial un poligon pentru testarea rachetelor pe care l-a desfiinţat anul trecut, după ce a promis acest lucru în cadrul primului summit Trump-Kim, potrivit Reuters. Ca răspuns, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat că ar putea fi aplicate noi sancţiuni în cazul în care Phenianul nu renunţă la programul de arme nucleare.

Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap şi două think tank-uri americane au susţinut marţi că, potrivit imaginilor de satelit, activităţile de reconstruire a poligonului de lansare a sateliţilor Sohae, situat în Tongchang-ri, ar fi continuat chiar şi în timpul celui de-al doilea summit din Hanoi.

Trump a declarat miercuri că va fi “dezamăgit” dacă rapoartele privind noua activitate nucleară din Coreea de Nord sunt adevărate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor