Phenianul reconstruieşte un poligon de lansare a rachetelor. Bolton avertizează cu privire la noi sancţiuni
alte articole
Noi imagini de satelit sugerează că Phenianul a început să reconstruiască o bază de lansare a rachetelor înaintea summitului Trump-Kim din Vietnam. Baza a fost desfiinţată anul trecut ca parte a promisiunii lui Kim Jong-un de a denucleariza ţara.
Coreea de Nord a reconstruit parţial un poligon pentru testarea rachetelor pe care l-a desfiinţat anul trecut, după ce a promis acest lucru în cadrul primului summit dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Ca răspuns, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat că ar putea fi aplicate noi sancţiuni în cazul în care Phenianul nu renunţă la programul său de arme nucleare, potrivit Reuters.
Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap şi două think tank-uri americane au susţinut marţi, pe baza unor noi imagini de satelit, că activităţile de reconstruire a poligonului de lansare a sateliţilor Sohae, situat în Tongchang-ri, s-au desfăşurat chiar şi în timpul celui de-al doilea summit ce a avut loc săptămâna trecută în Hanoi, între Trump şi Kim.
Summit-ul s-a încheiat mai repede decât era programat oficial, fără un acord între cele două părţi, din cauza neînţelegerilor referitoare la cât de mult doreşte Coreea de Nord să îşi limiteze programul nuclear şi la gradul de disponibilitate al SUA de a relaxa sancţiunile aplicate împotriva statului comunist izolat.
Bolton a declarat marţi pentru Fox Business Network că după summitul din Hanoi, Washingtonul va vedea dacă Phenianul este dedicat să renunţe la programul de arme nucleare şi la tot ceea ce este asociat cu acesta.
“Dacă nu sunt dispuşi să o facă, atunci cred că preşedintele Trump a fost foarte clar ... ei nu vor obţine relaxarea sancţiunilor economice severe ce le-au fost impuse ci, de fapt, vom lua în considerare amplificrea sancţiunilor”, a precizat Bolton, un politician care a susţinut în trecut o abordare dură la adresa Coreei de Nord.
Separat, doi senatori americani au încercat marţi să amplifice presiunea asupra Phenianului prin reintroducerea unui proiect de lege privind sancţionarea oricărei bănci care face afaceri cu guvernul nord-coreean.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a susţinut luni că speră că SUA va trimite o delegaţie în Coreea de Nord în următoarele săptămâni, însă remarcile lui Bolton şi situaţia de la poligonul Sohae ar putea genera noi provocări pentru diplomaţii care speră să reînceapă negocierile după summitul eşuat din Vietnam.
Imaginile de satelit prezentate de 38 North- un proiect cu baza în Washington care funcţionează pe lângă Johns Hopkins University's School of Advanced Internaţional Studies - au arătat că structurile rampei de lansare Sohae au fost construite în perioada 16 februarie – 2 martie, a declarat Jenny Town, editor şef al proiectului şi analistă la think tank-ul Stimson Center, într-un interviu cu Reuters.
Think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSSI) a publicat la rândul său un raport, citând imaginile de satelit, care au concluzionat că Phenianul “urmăreşte să reconstruiască rapid” poligonul Sohae.
“Activitatea este evidentă la standul vertical de testare a motoarelor şi la structura de transfer a rachetelor pe şină la rampa de lansare”, notează raportul CSSI. “În mod semnificativ, adăposturile de la turnul central, care în mod normal sunt închise, au fost deschise şi expun rampa de lansare”.
O sursă guvernamentală americană a susţinut că Agenţia de Informaţii a Coreei de Sud, citată de Yonhap, este considerată credibilă în astfel de situaţii, însă a adăugat că activităţile de construcţie respective nu par să fie în mod special alarmante şi cu siguranţă nu se desfăşoară la o scară de reluare a testelor de rachete care au fost suspendate începând cu 2017.
Unii analişti au avertizat că poligonul nu a fost niciodată folosit pentru lansarea unei rachete balistice intercontinentale şi că nu există dovezi care să sugereze că un test este iminent, adăugând că locul a fost folosit în trecut pentru a testa motoare de rachete şi că lansările trecute de sateliţi au contribuit la sabotarea discuţiilor cu SUA.
Kim Jong-un a promis la un summit cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in în septembrie 2018 că va închide poligonul Sohae şi va permite experţilor internaţionali să monitorizeze procesul de desfiinţare a standului pentru testarea motoarelor de rachete şi a unei rampe de lansare.
Indicii că Phenianul a început să respecte promisiunea făcută lui Trump au fost detectate în iulie 2018, când un think tank din Washington a precizat că o serie de imagini de satelit au arătat că la Sohae au început operaţiuni de demontare a unei clădiri folosite pentru asamblarea vehiculelor cu lansare spaţială şi a unui stand de testare a motoarelor de rachete utilizat pentru a dezvolta motoare cu combustibil lichid pentru rachete balistice şi vehicule cu lansare spaţială.
Totuşi, o serie de imagini de satelit publicate ulterior au indicat că Nordul ar fi oprit activităţile de desfiinţare a standului pentru testarea motoarelor de rachete în prima parte a lunii august.
Faptul că acea locaţie a fost inactivă începând cu august 2018 indică faptul că noua activitate este “deliberată şi cu scop”, a precizat raportul CSSI.
Analişti de la Centrul James Martin pentru Studii privind Neproliferarea au declarat pentru Reuters că, pe baza recentelor imagini de satelit, noile activităţi de construcţie au început înaintea celui de-al doilea summit Trump-Kim, care a avut loc în perioada 27-28 februarie.
Un dialog în viitor?
Eşecul summitului din Hanoi a ridicat întrebări în legătură cu viitorul dialogului dintre Coreea de Nord şi SUA.
În timp ce mass media oficială nord-coreeană a susţinut săptămâna trecută că Trump şi Kim au decis la summit să continue discuţiile, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Choe Son-hui, a declarat reporterilor că dictatorul Kim Jong-un “şi-ar putea pierde dorinţa de a încheia un acord” şi a pus sub semnul întrebării necesitatea continuării acestui proces.
Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat la o conferinţă de presă că SUA rămâne în “contact regulat” cu Coreea de Nord, însă a refuzat să spună dacă cele două părţi au fost în contact după ultimul summit.
De asemenea, Yonhap a citat politicieni audiaţi de oficiali din sectorul de informaţii sud-coreean afirmând că reactorul de 5 megawaţi de la principalul complex nuclear nord-coreean de la Yongbyon, care produce plutoniul de nivel militar folosit la construirea bombelor atomice, nu a fost operaţional de la sfârşitul anului trecut, lucru confirmat de un raport publicat de agenţia ONU de monitorizare nucleară.
Soarta complexului nuclear de la Yongbyon şi posibila sa desfiinţare a fost o problemă centrală în timpul summitului Trump-Kim din Hanoi.