Coreea de Nord recunoaşte demiterea unchiului liderului Kim Jong-un

Jang Song-Thaek, unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-Un
Jang Song-Thaek, unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-Un (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a recunoscut, duminică, faptul că Jang Song-thaek, influentul unchi al liderului nord coreean Kim Jong-un, a fost demis din funcţii.

Jang a săvârşit "acte criminale" şi a condus o "facţiune contra-revoluţionară", potrivit agenţiei de presă oficială KCNA, transmite BBC News pe site-ul de Internet.

Acesta era considerat a fi un reformator economic şi era deseori implicat în negocierile cu China, care este principalul aliat al Phenianului.

Potrivit opiniilor analiştilor, această demitere este cea mai mare schimbare din funcţie la nivelul conducerii politice care a avut loc în Coreea de Nord de când a preluat puterea Kim Jong-un. El era vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare, organul decizional cel mai puternic de la Phenian, precum şi membru al Biroului Politic al Partidului Muncitoresc.

Doi consilieri apropiaţi ai acestuia, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost executaţi în public pentru corupţie la mijlocul lunii noiembrie, potrivit declaraţiilor deputatului sud-coreean Jung Cheong-rae.

KCNA transmite că decizia a fost luată după o întâlnire a Biroului politic al Partidului Muncitoresc.

Televiziunea de stat nord-coreeană ar fi şters imaginile cu Jang Song-thaek dintr-un documentar prezentat pe post sâmbătă ca urmare a acestei decizii.

Nu este prima dată când Coreea de Nord a rescris astfel de documentare astfel încât cei care au supărat regimul comunist să nu mai apară în ele. În 2010, Pak Nam-ki, fostul şef al Departamentului de Planificare şi Finanţe al Partidului Muncitoresc, a fost executat deoarece a încercat să facă o reformă monetară anul trecut, care a eşuat. El a fost apoi eliminat din toate filmele documentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe