Coreea de Nord foloseşte 6.000 de luptători cibernetici pentru a paraliza Coreea de Sud

Coreea de Sud a declarat marţi că statul nord-coreean are o armată cibernetică formată din 6.000 de luptători şi dedicată subminării armatei şi guvernului sud-coreean, deşi anterior se estima că era vorba de doar 3.000 de astfel de “luptători”.
(MARK WILSON / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
08.01.2015

Coreea de Sud a declarat marţi că statul nord-coreean are o armată cibernetică formată din 6.000 de luptători, dedicată subminării armatei şi guvernului sud-coreean, deşi anterior se estima că era vorba doar de 3.000 de astfel de “luptători”.

Fără să elaboreze, Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat într-un raport că statul nord-coreean ar putea să fi obţinut deja abilitatea de a lovi pământul american datorită progresului său în dezvoltarea tehnologiei rachetelor – fapt demonstrat în recentele testări de rachete cu rază lungă de acţiune. De asemenea, raportul mai susţine că Nordul îşi amplifică eforturile de a miniaturiza focoasele nucleare pentru a le monta pe astfel de rachete.

În legătură cu programele nucleare şi pentru rachete ale Coreei de Nord planează atât mister cât şi dezbateri externe intense. Aceste programe au persistat în ciuda sărăciei interne, a presiunilor şi criticilor externe precum şi a unor sancţiuni internaţionale puternice.

Coreea de Nord a desfăşurat trei teste nucleare începând cu 2006, cel mai recent la începutul anului 2013, şi experţii consideră că armata nord-coreeană dispune de câteva bombe nucleare brute.

Mulţi observatori din afară speculează că statul nord-coreean nu stăpâneşte încă tehnologia necesară producerii de bombe suficient de mici pentru a fi instalate pe rachetele de rază lungă, deşi unii dintre ei susţin că armata nord-coreeană ar putea fi capabilă să înarmeze rachete de rază scurtă cu focoase nucleare.

Coreea de Nord a desfăşurat câteva teste pentru rachete cu rază lungă, deşi i s-a interzis să dezvolte rachete care ar putea lovi ţărmul continentului american. Coreea de Nord susţine că rachetele sunt folosite doar pentru a plasa sateliţi paşnici pe orbită şi că programul său nuclear este crucial pentru protejarea ţării împotriva ostilităţii americane.

Raportului Ministerului sud-coreean al Apărării a susţinut că cei 6.000 de luptători cibernetici ai Coreei de Nord au misiunea de a “paraliza Sudul atât psihologic cât şi material”, şi că au desfăşurat deja mai multe atacuri cibernetice pentru a submina operaţiunile militare sud-coreene şi principalele sisteme ale guvernului din Seul. Totuşi, raportul nu a menţionat cum a ajuns la astfel de concluzii.

În plus, Statele Unite acuză Coreea de Nord de organizarea unui atac cibernetic de amploare împotriva companiei Sony Pictures datorită difuzării unui film care descrie un complot fictiv de asasinare a liderului nord-coreean, Kim Jong-un. Washingtonul a aplicat sancţiuni asupra oficialilor guvernamentali nord-coreeni şi asupra industriei de apărare nord-coreene. Totuşi, în comunitatea cibernetică, există dubii în legătură cu rolul Coreei de Nord, care a negat orice implicare în hăckuirea şi divulgarea a zeci de mii de emailuri şi documente de afaceri confidenţiale ale Sony.

Peninsula Coreeană este în continuare într-o stare tehnică de război deoarece Războiul Coreean din 1950-53 s-a sfârşit doar printr-un armistiţiu şi nu printr-un acord de pace. De asemenea, există 28.500 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud pentru a descuraja un eventual atac nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor