Soţia lui Kim Jong-Un apare la ceremonia de comemorare a 'iubitului conducător'

Howard, un cetăţean din Hong-Kong care se folseşte de asemănarea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un pentru a atrage atenţia asupra atrocităţilor comise de regimul de la Phenian, participă la un protest lângă consulatul Coreei de Nord din Hong Kong, 15 dec 2013.
Howard, un cetăţean din Hong-Kong care se folseşte de asemănarea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un pentru a atrage atenţia asupra atrocităţilor comise de regimul de la Phenian, participă la un protest lângă consulatul Coreei de Nord din Hong Kong, 15 dec 2013. (aaron tam / AFP / Getty Images)

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un a asistat miercuri împreună cu soţia sa, Ri Sol-ju, la comemorarea a doi de ani de la moartea tatălui său, Kim Jon-Il. La ceremonia militară desfăşurată într-un pavilion sportiv din Phenian au fost remarcate prezenţe ilustre, dar şi absenţe importante, notează joi ziarul ABC.

După ce l-a executat săptămâna trecută pe unchiul său, Jang Song-Thaek, tânărul dictator s-a înconjurat de elita armatei şi a Partidului Muncitorilor într-o imagine de unitate prin care vrea să elimine zvonurile privind presupuse diviziuni interne avansate de unii experţi internaţionali.

Alături de el s-au aflat vice-mareşalul Choe Ryong-Hae, director al Biroului Politic al Armatei care se prefigurează ca noul număr doi al regimului, potrivit ziarului sud-coreean The Korea Herald. Din suita preşedintelui au mai făcut parte Kim Yong-Nam, preşedintele Adunării Supreme Populare, primul ministru, Park Pong-Ju; şeful statului major, Ri Yong-Gil; un responsabil al forţelor armate, Jang Jong-Nam, şi şeful securităţii statului, Jo Yon-Jun.

A lipsit, în schimb, Kim Kyong-Hui, sora celui omagiat şi mătuşa noului lider suprem. Având în vedere că este soţia lui Jang Song-Thaek care a fost executat, absenţa ei poate trezi unele suspiciuni dar poate fi pusă şi pe seama sănătăţii precare mai ales după ce duminică a asistat la funeraliile unui mare demnitar al partidului. Prezenţa ei la aceste funeralii a fost un semn că a scăpat de epurarea ordonată de nepotul ei.

'Nu s-au detectat semne clare de schimbare în structura puterii ca urmare a execuţiei lui Jang având în vedere că cei care îi erau apropiaţi au apărut la ceremonie şi au fost numiţi în comitetul de organizare a funeraliilor', asigură într-o analiză Ministerul Unificării din Coreea de Sud.

Între aceştia s-au aflat - potrivit ziarului The Korea Herald, mai mulţi demnitari care se credea că au fost victimele epurării, precum vicepremierul Ro Du-Chol; directorul Departamentului Frontului Unit, Kim Yang-Gon; ministrul securităţii populare, Choe Pu-Il şi secretarul PMC, Mun Kyong-Dok.

După două luni de când nu a mai fost văzută în public, şi-a făcut reapariţia şi Ri Sol-Ju, soţia lui Kim Jong-Un. Cuplul prezidenţial a vizitat mausoleul de la Kumsusan, pentru a omagia trupurile îmbălsămate ale tatălui Kim Jong-il şi bunicului său, preşedintele etern Kim Ir Sen.

Reapariţia ei a stârnit numeroase speculaţii privind soarta acestei tinere, despre care se ştie doar că are sub 30 de ani şi că a fost solistă în ansamblul Unhasu. O cântăreaţă a acestui ansamblu, Hyon Song-wol, a fost executată în vară alături de alţi instrumentişti, acuzaţi că înregistrează şi difuzează material pornografic.

Însă mass-media coreene suspectează că soţia lui Kim Jong-Un s-ar putea afla în spatele acestei execuţii, pentru că Hyong Song-Wol se pare că a fost iubita fostului ei soţ, în urmă cu zece ani, şi era geloasă pe ea. Nu se ştie dacă este sau nu adevărat, se ştie însă că perechea prezidenţială are o fetiţă, după cum a dezvăluit în vară fosta vedetă de baschet Dennis Rodman, care a fost invitatul personal al dictatorului nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe