Coreea de Nord, acuzată de atacuri de bruiaj GPS asupra navelor şi aeronavelor sud-coreene

Steagul Coreei de Nord (Lillian Suwanrumpha/AFP/Getty Images)
Redacţia
10.11.2024

Coreea de Nord a organizat atacuri de bruiaj GPS vineri şi sâmbătă într-o operaţiune care a afectat mai multe nave şi zeci de aeronave civile din Coreea de Sud, a declarat armata Seulului, potrivit The Guardian.

Acuzaţiile de bruiaj vin la aproximativ o săptămână după ce Nordul a testat ceea ce a declarat a fi cea mai avansată şi mai puternică rachetă ICBM cu combustibil solid, prima sa lansare de acest fel de când a fost acuzat că a trimis soldaţi pentru a ajuta Rusia să lupte împotriva Ucrainei.

Vineri, Sudul şi-a lansat propria rachetă balistică în mare, într-o demonstraţie de forţă menită să arate hotărârea sa de a răspunde „oricăror provocări nord-coreene”.

Şeful Statului Major interarme de la Seul a anunţat, sâmbătă, că Nordul comunist a efectuat „provocări de bruiaj GPS” în Haeju şi Kaesong vineri şi sâmbătă, adăugând că mai multe nave şi zeci de avioane civile s-au confruntat cu „unele perturbări operaţionale” ca urmare a acestora.

Armata a avertizat navele şi aeronavele care operează în Marea Galbenă să se ferească de astfel de atacuri.

„Cerem insistent Coreei de Nord să înceteze imediat provocările GPS şi avertizăm că va fi trasă la răspundere pentru orice probleme ulterioare care decurg din aceasta”, se arată în declaraţia armatei sud-coreene.

Tensiunile din peninsulă au atins cel mai înalt nivel din ultimii ani, Nordul lansând o serie de rachete balistice, încălcând sancţiunile ONU.

De asemenea, din mai, Coreea de Sud bombardează sudul cu baloane care transportă gunoi, ca represalii la mesajele de propagandă anti-Phenian trimise în nord de activişti.

Coreea de Nord a devenit unul dintre cei mai vocali şi importanţi susţinători ai ofensivei Rusiei în Ucraina. Seulul şi Occidentul acuză de mult timp Phenianul că furnizează proiectile de artilerie şi rachete Moscovei pentru a fi utilizate în Ucraina.

Cele mai recente acuzaţii, bazate pe rapoarte ale serviciilor de informaţii, indică faptul că Nordul a desfăşurat aproximativ 10.000 de soldaţi în Rusia, sugerând o implicare şi mai profundă în conflict şi stârnind reacţii de indignare la Seul, Kiev şi în capitalele occidentale.

Coreea de Sud, un mare exportator de arme, are o politică de lungă durată de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict.

Dar preşedintele Yoon Suk Yeol a declarat săptămâna aceasta că Seulul nu exclude acum posibilitatea de a furniza arme direct Ucrainei, având în vedere sprijinul militar acordat Moscovei de către Phenian.

Vineri, biroul prezidenţial din Seul a declarat că atacurile cibernetice ale grupurilor de hackeri pro-ruşi împotriva Coreei de Sud au crescut ca urmare a trimiterii de trupe de către Coreea de Nord pentru războiul Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor