Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, susţin rapoartele

Coreea de Nord ar fi testat două rachete balistice de rază medie Musudan, susţin surse militare din Washington şi Seul.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

“Nordul ar fi lansat o rachetă Musudan dintr-o zonă situată lângă Wonsan, în jurul orei locale 5:58 a.m. Se estimează însă că testul a eşuat”, a declarat marţi Şeful de Stat Major al armatei sud-coreene.

Lansarea a fost confirmată, de asemenea, de Dave Benham, comandantul Marinei, purtător de cuvânt al Comandamentului forţelor SUA din Pacific.

Conform surselor sud-coreene, o a doua rachetă, despre care se crede că ar fi tot modelul Musudan, a fost lansată ulterior, rezultatul testului nefiind încă stabilit.

Anterior, în cursul zilei de marţi, Japonia şi-a plasat armata în stare de alertă ridicată după apariţia unor rapoarte care indicau posibilitatea ca Phenianul să lanseze o rachetă.

Seulul consideră că Nordul a încercat să efectueze patru lansări ale acestei rachete în lunile aprilie şi mai, dar toate au eşuat.

Tensiunile s-au amplificat în regiune începând cu luna ianuarie, când Coreea de Nord a anunţat că a detonat cu succes o bombă cu hidrogen, acesta fiind al patrulea său test nuclear, şi a când a promis că îşi va dezvolta programul nuclear pentru a descuraja o potenţială agresiune din partea SUA şi a aliaţilor săi regionali.

O lună mai târziu, Phenianul a lansat o rachetă de rază lungă, susţinând că a plasat un satelit de observare a Pământului pe orbită. Totuşi, Washingtonul şi Seulul au denunţat afirmaţiile, considerând că Nordul încearcă să acopere testarea unei rachete balistice intercontinentale.

Phenianul a fost supus celui mai dur set de sancţiuni ONU în două decenii. Totuşi, Coreea de Nord a declarat că nu va renunţa la puterea sa nucleară decât dacă SUA pune capăt politicii ostile faţă de Phenian şi dacă dizolvă comandamentul militar condus de americani în Coreea de Sud.