Copiii săraci, ajutaţi să meargă la grădiniţă. Cum sunt sprijinite familiile acestora
alte articole
Copiii din familiile foarte sărace renunţă deseori să mai meargă la grădiniţă sau la şcoală din cauza lipsurilor mari şi astfel nu au practic nicio şansă să-şi schimbe viaţă şi să poată ieşi din mediul lor. În sprijinul lor, a fost creat un program de ajutorare, iniţiat de Asociaţia OvidiuRo, care a reuşit până acum să sprijine financiar peste 1.400 de copii din 20 de comunităţi din mediul rural.
"Copiii au fost aleşi în funcţie de nivelul de educaţie şi cel de sărăcie, iar criteriul de bază a fost ca venitul lunar pe membru pe familie să fie sub 150 de lei. Copiii sunt selectaţi de o echipă, se efectuează o anchetă socială şi apoi sunt incluşi în proiectul "Fiecare Copil în Grădiniţă". Am început cu copiii la şcoală şi apoi am ajuns la cei de grădiniţă pentru că am observat că se integrează foarte greu în primele clase cei care nu au trecut de această etapă. De-a lungul timpului, am văzut că elevii de opt-zece ani rezistă mai greu la şcoală şi apare o rată mai mare de abandon decât în cazul celor care au mers şi la grădiniţă", a explicat, pentru Epoch Times, Oana Livadariu, responsabil de comunicare la Asociaţia OvidiuRo.
Tichete pentru părinţi
Părinţii copiilor incluşi în program primesc tichete sociale în valoare de 50 de lei lunar, cu condiţia ca cei mici să meargă zilnic la grădiniţă. Membrii asociaţiei au stat de vorba cu mai mulţi părinţi şi au aflat că ei evită să-şi trimită copiii la grădiniţă pentru că nu au bani să-i îmbrace sau să le facă un pachet cu hrană.
"Am mai observat că cei care nu merg la grădiniţă au foarte mici şanse să se descurce la şcoală pentru ca ei acasă nu învaţă nimic. Provin din familii cu un nivel de educaţie foarte scăzut care nu se pot ocupa de ei. De aceea, noi insistăm ca ei să meargă la grădiniţă şi le oferim familiilor sprijin financiar din donaţii. Pentru fiecare copil asigurăm tichete în valoare de 50 de lei cu care părinţii pot cumpăra alimente", a declarat Livadariu.
Dacă înainte de începerea proiectului mergeau la grădiniţă între 40 şi 60% din copii, acum s-a ajuns la un procent de 85%. Educatorii se plângeau, la început, că aveau mulţi copii înscrişi, dar veneau zilnic foarte puţini, ceea ce crea probleme. Dacă unii copii învăţau ceva şi apoi nu mai veneau, iar alţi copii ajungeau abia după câteva săptămâni, educatoarele erau nevoite să reia cursurile şi nu se înregistrau progrese.
Printre cele mai bune rezultate au fost obţinute în satul Apold din judeţul Mureş, unde înainte veneau la grădiniţă aproximativ şapte copii pe zi, iar după ce părinţii au primit ajutor financiar, numărul a crescut la 38. Un alt exemplu concludent este cel din Araci, judeţul Covasna, unde înainte erau trei grupe la grădiniţă şi acum sunt şapte.
Cei de la Asociaţia OvidiuRo au observat că, la început, părinţii s-au simţit timoraţi şi evitau şcoala şi grădiniţa, ei având un nivel de educaţie foarte scăzut. Pe măsură ce au fost nevoiţi să-şi ducă zilnic copiii la grădiniţă, ei au devenit mai interesaţi şi au participat chiar şi la ore. Ei sunt invitaţi o dată pe lună să asiste la cursuri şi pot învăţa, alături de copii, diverse activităţi. Unul dintre părinţi a reuşit să picteze şi fost foarte mulţumit de această experienţă pe care a trăit-o alături de micuţul său.
"Părinţii au învăţat ce înseamnă educaţia şi cât de importantă este pentru copiii lor. De aceea, de cinci ori pe an, îi invităm să asiste la ore, ca ajutoare pentru educatoare. Atunci când a fost nevoie, i-am ajutat şi în cazurile în care copiii s-au îmbolnăvit şi nu au avut bani să-i trateze. Am constituit un fond cu acest scop, cu ajutorul unui grant primit din partea unei firme şi, în acest fel, le dăm posibilitatea copiilor să nu mai absenteze aşa de mult de la grădiniţă", a afirmat Livadariu.
Cum se pot ajuta copiii
Cei care doresc să contribuie la acest proiect şi să ofere bani pentru ca micuţii să poată merge la grădiniţă se pot adresa la OvidiuRo, iar mai multe informaţii pot afla de pe site-ul www.ovid.ro
"Prin Direct pentru Copii recomandăm un sistem de donaţii pe termen lung prin care contribuţia socială devine o investiţie în viitorul ţării şi nu doar un simplu act de caritate", a declarat Leslie Hawke, fondatorul OvidiuRo.
Cei care doresc să doneze bani prin această campanie o pot face folosind online banking-ul, o metodă simplă, sigură şi uşor de folosit, prin care donaţia se face o singură dată, pe o perioadă mai lungă şi are o frecvenţă lunară.
“Propunerea noastră pentru cei care cred că educaţia este singura şansă pentru copiii săraci, pentru ca ei să poată ieşi din cercul vicios al sărăciei, este să doneze 50 de lei pe lună timp de un an. Acesta este costul tichetelor sociale pe care părinţii copiilor din programul Fiecare Copil în Grădiniţă le primesc lunar dacă îşi aduc copiii zilnic la grădiniţă şi dacă participă activ la activităţile cu copiii şi alţi părinţi”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei, Maria Gheorghiu.
Programul Fiecare Copil în Grădiniţă a obţinut anul acesta premiul pentru cel mai bun program educaţional în cadrul Galei Societăţii Civile.