Convenţia Organizaţiilor de Media, indecisă în privinţa participării la consultările din Parlament

Epoch Times România
04.05.2009

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) nu a luat nicio hotărâre în privinţa prezenţei "Coaliţiei Opriţi Codurile!" la consultările de miercuri cu membrii Subcomisiei parlamentare de Coduri Civile, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani.

"Coaliţia Opriţi Codurile!" a fost invitată să participe miercuri la discuţiile pe marginea Codului civil care privesc viaţa privată. Din punctul nostru de vedere este foarte limitativ, pentru că s-a cerut o dezbatere publică în ceea ce priveşte codurile juridice", a precizat Avădani, după ce reprezentanţii organizaţiilor jurnalistice au dezbătut, duminică, în cadrul reuniunii COM la Centrul de Jurnalism Independent, oportunitatea de a aduce modificări la o serie de articole privind libertatea presei din Codul Civil, la şedinţa de miercuri a Subcomisiei parlamentare pentru Codurile Civile.

Potrivit preşedintelui executiv al CJI, Convenţia Organizaţiilor de Media reflectează asupra principiului de a nu accepta legalitatea Codurilor sau asupra posibilităţii de a schimba articolele referitoare la viaţa privată, înclinând spre transmiterea unui mesaj către "Coaliţia Opriţi Codurile!" privind cea de-a doua variantă.

Ioana Avădani a subliniat că această coaliţie ar trebui să-i reprezinte pe jurnaliştii care au o şansă să aducă nişte modificări pe unele articole, privind viaţa privată, la şedinţa de miercuri a subcomisiei. Avădani a mai arătat că există articole în coduri care afectează mai multe domenii de activitate. "Şi judecătorii, şi notarii, şi medicii au fost în sală la discuţii, ei şi-au urmărit interesul profesional. (...) Rămân jurnaliştii, care au de decis, până miercuri, ce au de făcut", a mai spus Ioana Avădani.

Coaliţia "Opriţi Codurile!" este formată din circa 30 de organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale de media şi are drept scop anularea procedurilor legislative realizate până în prezent în legătură cu Codurile Civil, Penal, de Procedură civilă şi de Procedură penală. Membrii coaliţiei îşi doresc ca înainte de a fi supuse adoptării, cele patru acte normative să facă obiectul unei dezbateri publice reale.

Reprezentanţii aceste coaliţii au discutat pe tema codurilor juridice cu preşedintele Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare care le dezbat.

Preşedintele subcomisiei de coduri civile, Daniel Buda, a precizat că săptămâna viitoare Codul civil ar putea fi finalizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor