Controversatul general AUR Nicolae Roman i-a dat în judecată pe Barna, Cioloş, Bulai, Mălin Bot şi "Ceauşescu"
alte articole
Un proces îndreptat împotriva lui Mălin Bot, a cunoscutului protestatar Marian Moroşanu ("Ceauşescu"), a USR-PLUS (prin copreşedinţii Dan Barna şi Dacian Cioloş) şi a deputatului USR-PLUS Iulian Bulai, urmează să aibă loc la Tribunalul Bucureşti, reclamant fiind controversatul general AUR Nicolae Roman, acuzat că, în ciuda certificatului de revoluţionar pe care îl posedă şi a unor decoraţii, ar fi participat la reprimarea sângeroasă a Revoluţiei de la Timişoara, în decembrie 1989, relatează Podul.
Pe baza informaţiilor primite de la Marian "Ceauşescu", publicaţia citată a scris, de asemenea, în repetate rânduri în ce situaţie s-ar fi aflat, în decembrie 1989, generalul ajuns deputat pe listele AUR.
Consultând CV-ul generalului posesor de mai multe decoraţii - printre care şi "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989" şi Medalia aniversară "10 ani de la Revoluţia Română Anticomunistă din Decembrie 1989" - reiese că Nicolae Roman, după absolvirea Academiei Militare, în anul 1987, a fost numit comandant al Batalionului 1 Infanterie din Regimentul 32 Mecanizat "Mircea" de la Timişoara, funcţie pe care a avut-o inclusiv pe parcursul Revoluţiei, până în 1991.
Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare despre Revoluţia din 1989 Timişoara (care activează în cadrul Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 din Timişoara) a publicat lista unităţilor militare ale Ministerului Apărării care au participat la represiunea din Timişoara.
În această listă apare şi numele lui Nicolae Roman (căpitan la acea vreme) din cadrul UM 01185, Regimentul Mecanizat. Conform CNDCI, acest regiment a acţionat chiar la începutul manifestaţiilor, în noaptea de 16/17 decembrie:
"Regimentul a acţionat în noaptea de 16/17 decembrie cu circa 160 de militari în zona Parcul Central Piaţa Libertăţii-Piaţa-700 Circumvalaţiuni-Piaţa Dacia, Torontal, iar în 17 decembrie, cu 220 de militari dizlocaţi astfel: 100 la Poşta Mare-Hotel Continental, 80 la Podul Decebal-Piaţa Traian, 40 în Piaţa Libertăţii-Operă-Catedrală. În data de 18 decembrie unitatea desfăşoară în Timişoara aproximativ 200 de soldaţi, 7 TAB-uri, 4 autocamioane şi o autospecială", se arată în document.
Articolul integral aici.