Controlul personal, al lucrurilor si al bagajelor personale - temeiuri juridice
Cine poate efectua controlul personal, al lucrurilor si al bagajelor personale?
Controlul personal (corporal), controlul lucrurilor si al bagajelor, ca masura administrativa (contraventionala), este aplicat de persoanele cu functii de raspundere ale organelor afacerilor interne, ale ministerelor, departamentelor, inspectoratelor de stat, trupelor de graniceri, organelor vamale in limita competentei lor, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Care sunt temeiurile juridice de aplicarea a acestei masuri procesuale?
Studiind baza legislativa, putem constata urmatoarele temeiuri juridice de aplicare a acestor masuri:
- existenta motivelor pentru a presupune ca persoana in cauza ar fi ascuns mijloacele de savarsire a unei fapte ilegale sau tainuieste pastrarea „substantelor, obiectelor interzise in circulatia civila sau care se afla la el fara o autorizatie speciala"; [Legea Republicii Moldova cu privire la politie, art. 13 pct. 26]
- incercarea de a transporta in bagajul de mana obiecte de contrabanda peste frontiera statului;
- existenta semnelor de falsificare a documentelor etc.
Legislatia Republicii Moldova mai prevede si alte temeiuri de aplicare a controlului corporal si sechestrarii lucrurilor si a documentelor.
Ce se va intampla cu obiectele si documentele descoperite?
Obiectele si documentele descoperite in momentul retinerii, al controlului corporal sau controlului obiectelor, care constituie instrumente ale savarsirii unei contraventiei sau infractiuni, sunt ridicate de persoanele competente in modul prevazut de legislatie. [Codul contraventional al R.Moldova, art. 429-431]
Controlul corporal se efectueaza de persoane imputernicite de acelasi sex.
Ridicarea obiectelor sau a documentelor se confirma intr-un unui proces-verbal incheiat de catre agentul constatator care efectueaza masura procesuala respectiva, la care se va anexa lista obiectelor si documentelor ridicate.
Copia de pe procesul-verbal se inmaneaza persoanelor carora le-au fost aplicate aceste actiuni procesuale sau reprezentantilor lor.
Iar obiectele si documentele ridicate vor fi, pe cat este posibil, impachetate si sigilate chiar la locul perchezitiei sau ridicarii, fapt ce se consemneaza in procesul-verbal.
Pe pachetele sigilate semneaza persoana care a efectuat perchezitia sau ridicarea.
Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova