Urcuşurile şi coborâşurile carierei lui Margaret Thatcher

Fostul prim-ministru britanic Baroneasa Margaret Thatcher, la o lansare de carte la Hatchards în Piccadilly, Londra, 3 aprilie 2002. (HUGO PHILPOTT / AFP / Getty Images)
Tara MacIsaac
09.04.2013

Margaret Thatcher, care a murit în urma unui accident vascular cerebral pe 8 aprilie, s-a confruntat cu scăderi şi creşteri în popularitate în timpul celor trei mandate ca prim-ministru britanic între 1979-1990. Abordările sale politice au rămas un subiect de interes şi la zeci de ani după ce cariera ei s-a încheiat prin demisie.

Scăderile şi creşterile ratingurilor de aprobare în timpul mandatelor sale sunt înfăţişate de sprijinul şi critica pe care politicile sale le acumulează până astăzi.

1925-1953:

La 13 octombrie 1925 s-a născut Margaret Roberts în Grantham, Anglia. Ea a crescut într-un apartament deasupra unui magazin alimentar unde lucra familia ei, în conformitate cu Bio.com, o parte din A & E Networks. Tatăl ei a fost conservator, membru în consiliul oraşului.

A studiat chimia la Universitatea din Oxford şi a lucrat ca şi chimist patru ani de la absolvire.A fost preşedintele Asociaţiei Conservatorilor de la Oxford.

În 1950, a candidat pentru un loc în parlament pentru Dartford, deşi a ştiut de la început că va pierde în faţa Partidului Laburist.

În 1952, ea a început să studieze dreptul, dar în anul următor a născut 2 gemeni: Carol şi Mark.

1959:

Thatcher a câştigat un loc în Camera Comunelor ca reprezentant al Finchley.

1970:

Ea a devenit cunoscută sub numele de "Thatcher, hoaţa de lapte", fiind criticată pentru prima dată de când deţinea o funcţie publică - secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă - pentru abolirea programului de lapte gratuit în şcoli.

1973:

Thatcher a declarat pentru BBC: "Eu nu cred că va exista o femeie prim-ministru în timpul vieţii mele."

1979:

Thatcher a devenit prima femeie prim-ministru a Marii Britanii. Guvernul britanic era aproape de faliment, iar conflictele sindicale erau în creştere. Ea a controlat inflaţia prin creşterea ratei dobânzilor şi a impozitelor. A privatizat industria publică, a favorizat nereglementarea şi a abordat o linie dură împotriva sindicatelor.

1982:

Popularitatea lui Thatcher a crescut dramatic în prima jumătate a anului 1982, potrivit The Guardian. În aprilie, Argentina a invadat teritoriul britanic al insulelor Falkland. Thatcher a trimis trupe şi rapid a recâştigat controlul asupra teritoriului până în iunie.

1984:

Armata Republicii Irlanda a pus o bombă la Conferinţa Conservatoare din Brighton, în octombrie, atentând la viaţa lui Thatcher. Ea a rămas calmă şi a continuat conferinţa.

Pe 6 martie 1984, sindicatul naţional al minerilor a intrat în grevă. Thatcher a continuat cu privatizarea industriei.

1986:

Opoziţia a criticat aspru guvernul lui Thatcher şi chiar a cerut demisia ei, pentru publicarea unei scrisori care îl discredita pe Secretarul Apărării de atunci Michael Heseltine.

Heseltine a vrut să salveze compania de elicoptere Westland PLC, care se confrunta cu probleme financiare. Jurisconsultul Patrick Mayhew i-a scris o scrisoare lui Heseltine, susţinând că unele dintre informaţiile deţinute de Heseltine erau inexacte. Biroul lui Thatcher a aprobat scurgerea unor părţi din scrisoarea lui Mayhew către presă, deşi ea nu a ştiut de acest lucru, potrivit unui articol Associated Press (AP) din acel moment.

"Ca un guvern să scurgă [informaţii] în scopul discreditării cuiva este ruşinos", a declarat liderul opoziţiei Neil Kinnock în acel moment, potrivit AP. El a spus că prejudicierea imaginii unui membru al guvernului printr-o astfel de scurgere de informaţii "este o acţiune a unui guvern putred ... nu putred până la miez, ci pornind de la miez."

În februarie 1986, Thatcher a semnat Actul Unic European, unul dintre cele mai mari schimburi de putere către un organism european integrat. Legea a creat o piaţă unică europeană.

Thatcher a criticat ulterior decizia sa şi a fost cunoscută de-a lungul carierei sale ca opunându-se integrării europene.

În aprilie 1986, Thatcher a susţinut bombardamentele americane din Libia în represalii ca urmare a unei presupue vizări libiene a bazelor americane din Europa. Copilul lui Moammer Gaddafi a fost ucis în atentatul cu bombă.

Popularitatea ei a scăzut sub 30 la sută la începutul anului 1986, potrivit The Guardian, dar a început să crească din nou pe parcursul anului şi a depăşit din nou 40 la sută, atunci când ea a fost realeasă pentru al treilea mandat în 1987.

1987:

După realegere, reformele propuse de Thatcher au inclus un curriculum standardizat în şcoli, modificări ale sistemului medical socializat şi o extrem de nepopulară "taxă pe cap de locuitor".

Impozitul local fix a fost etichetat drept "capitaţie" de adversari, care l-au perceput drept o acţiune ce priva de drepturi oamenii care nu îl plăteau. Taxa era o rată fixă per persoană, nevariind în funcţie de venit sau alţi factori.

Ea nu a introdus impozitul până în aprilie 1990. La acea dată au izbucnit proteste, iar ea s-a confruntat cu opoziţie chiar şi în interiorul partidului ei.

1988:

Conflictul dintre Thatcher şi cancelarul Nigel Lawson, care dura de ani de zile, a atins punctul culminant. Thatcher a dejucat încercările anterioare ale lui Lawson de a introduce mecanismul european al ratei de schimb (ERM). Lawson urmărea atent marca germană fără ştirea lui Thatcher. Lawson a continuat să facă presiuni pentru o zonă cu monedă unică.

Thatcher l-ar fi concediat pe Lawson în acel moment, dacă acesta nu ar fi avut sprijinul majorităţii cabinetului său, a scris John Turner în cartea sa The Tories and Europe.

Industria gazului şi energia electrică erau deja privatizate, dar Thatcher a privatizat şi apa în 1988.

1989-1990:

Rata de aprobare a lui Thatcher a scăzut în mod constant pe parcursul anului 1989 şi a atins cel mai jos nivel de aproximativ 20 la sută în aprilie 1990, când a fost introdusă "capitaţia".

Revoltele împotriva taxei au fost difuzate în întreaga lume de la White Hall şi Trafalgar Square.

Heseltine a lansat o campanie pentru a contesta conducerea sa, iar ea şi-a dat demisia.

Spre sfârşitul perioadei de timp cînd se afla la putere, ea a sprijinit manevra preşedintelui SUA de atunci, George Bush Sr., de a-l evacua pe Saddam Hussein din Kuweit. Acţiunea propriu-zisă a avut loc după ce ea a părăsit biroul.

Din 1992 încoace:

Thatcher a fost numită Baroneasa Thatcher de Kesteven în Camera Lorzilor. În ultimul deceniu ea a scris mai multe cărţi în care a detaliat perioada în care a fost prim-ministru britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor