Containerul de gunoi 'inteligent', rodul unui parteneriat între Spania, România şi Italia
Un proiect experimental din regiunea Emilia Romagna (nordul Italiei) va revoluţiona colectarea diferenţiată de gunoaie şi mai ales deşeurile electrice şi electronice. Proiectul, care are numele de Identis Weee (Identification DEterminatioN Traceability Integrated System for Weee), este rezultatul unui parteneriat cu Spania şi România. De altfel, Zaragoza şi Bucureştiul vor fi oraşele care vor participa la el în acest an, împreună cu Italia, în conformitate cu un program care se va dezvolta pe etape. După monitorizare se va intra în faza de catalogare a datelor privind colectarea şi recuperarea (pâna la sfârşitul lui 2014), pentru a trece apoi la datele concluzive ale proiectului în 2015, informează La Repubblica în ediţia de luni.
Proiectul ambiţios al companiei italiene Hera a fost conceput pentru a revoluţiona sistemul de colectare diferenţiată prin realizarea de containere 'inteligente', avansate tehnologic, create pentru a sonda obiceiurile consumatorilor, dar mai ales pentru a intercepta Raee (deşeurile de echipamente electrice şi electronice). Obiectivul va fi de a dubla colectarea acestora şi a urmări ciclul complet, până la recuperare sau la tratamentul final. După localitatea Spilamberto din provincia Modena, va fi rândul oraşelor Bologna, Castenaso, Ravenna şi Lugo.
Este vorba de un proiect unic în Europa, în valoare totală de 3,5 milioane de euro, cofinanţat de UE în cadrul programului pentru mediu şi politici climatice LIFE + al Comisiei Europene, pentru a pune în aplicare noile norme stabilite de Strasbourg - anunţate la 19 ianuarie - privind gestionarea deşeurilor electronice. Este o oportunitate pentru Italia, mai ales după condamnarea Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru proasta gestionare a gunoaielor în regiunea Campania. Testul a implicat iniţial 2.000 de cetăţeni (din noiembrie anul trecut) iar apoi s-a extins la întreaga populaţie din Spilamberto, cu obiectivul de a obţine 70% colectare diferenţiată pe teritoriul municipiului, fără a afecta costurile serviciului.
Înainte de începerea experimentării unor 'asistenţi de mediu', au fost livrate unor nuclee familiale kit-uri pentru utilizări casnice şi necasnice, care conţin şi două cartele, explicând procesul ce trebuie urmat atunci când se aruncă gunoiul.
''Este suficient să se apese butonul situat pe partea din faţă a containerului şi să se plaseze cartela pe cititorul adiacent. Datorită acestor dispozitive, containerele inteligente, prevăzute cu un display cu o interfaţă simplă, vor fi capabile să recunoască cetăţeanul care aruncă deşeurile şi să întocmească harta obiceiurilor sale de colectare diferenţiată. Pe scurt, fără cartelă containerul nu se deschide, la fel ca un bancomat'', a explicat primarul din Spilamberto, Francesco Lamandini, care a dat undă verde proiectului.
Experimentul, care va avea durata de patru ani, şi-a propus să traseze o identificare a deşeurilor, asigurând astfel transparenţa întregului proces de gestionare şi stabilind cantitatea exactă de Raee, care reprezintă astăzi în Italia aproape jumătate din colectare. Va fi vorba de circa 40 noi containere stradale proiectate de compania Hera şi destinate recuperării de aparate mici electrocasnice, celulare şi becuri cu consum redus de energie. Un alt obiectiv este de a creşte recuperarea materialelor cum ar fi fierul, aluminiul, sticla, plasticul, sau tungstenul şi paladiul conţinute în Raee, care pot fi astfel refolosite în ciclurile productive.
Pentru a ajuta cetăţenii la gestionarea colectării de aparate electrocasnice de dimensiuni mari (cum ar fi televizoarele şi calculatoarele) vor fi disponibile şi containere 'tech' în magazine şi centre comerciale mai mari. Camioane speciale echipate cu senzori vor veni să golească containerele 'inteligente', cântărind încărcătura lor. Odată ajunse în instalaţiile de topire sau recuperare, va fi posibil să se ştie cantitatea exactă a fiecărui material prezent într-un anumit container.
Un sistem similar este experimentat deja de oraşul Trento: un echipament care are un dispozitiv pentru colectare prin compactare, format din opt containere. Atunci când unul dintre acestea atinge nivelul limită, aceelaşi echipament trimite un semnal la panoul de control, care asigură golirea.
Un alt experiment privind colectarea diferenţiată are loc la Florenţa. Companiile Quadrifoglio, Safi şi Hera au realizat, până în prezent numai în anumite zone ale oraşului, containere cu cheie electronică personalizată, ce conţin datele fiecărei familii care locuieşte acolo. Capacului tradiţional i-a fost aplicată o calotă din oţel, dar cu o limită: compartimentul are o capacitate maximă de 15 litri.
Compania Hera nu s-a oprit aici şi a dezvoltat şi un ghid gratuit pentru cei care se află la Bologna, Ravenna, Rimini, Forli-Cesena, Ferrara, Modena sau Imola şi au îndoieli cu privire la modalităţile de eliminare a gunoaielor. Ghidul poate fi descărcat pe App Store sau Android Market, care indică în ce container trebuie aruncate diferitele tipuri de gunoaie, semnalând staţia ecologică cea mai apropiată şi informaţii despre programul de funcţionare.