Consultările lui Igor Dodon cu PSRM, PD şi Blocul ACUM privind crearea unei majorităţi de guvernare - fără rezultate

Atât socialiştii, cât şi democraţii par să nu fi respins eventuala posibilitate de a forma o majoritate de guvernare, însă Blocul ACUM respinge cu aceeaşi fermitate o eventuală coaliţie fie cu PD, fie cu PSRM.
Igor Dodon la consultările cu deputaţii Blocului ACUM
Igor Dodon la consultările cu deputaţii Blocului ACUM (facebook.com/Dodon Igor)

Consultările iniţiate de Igor Dodon marţi, 26 martie, cu reprezentanţii partidelor PSRM, PD şi a Blocului ACUM pentru crearea unei majorităţi de guvernare nu au avut o finalitate.

„Dincolo de flexibilitatea sau rigiditatea unor sau altor formaţiuni, consider că discuţiile de astăzi la Preşedinţie au fost utile, au catalizat procesele politice şi vor grăbi esenţial luarea unei decizii finale – fie că vor începe negocierile la modul serios şi va fi formată o nouă majoritate parlamentară, apoi un nou Guvern, fie că, din contra, partidele vor declara deschis că preferă să meargă în alegeri anticipate cu asumarea consecinţelor”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Potrivit Radio Europa Liberă, atât socialiştii, cât şi democraţii par să nu fi respins eventuala posibilitate de a forma o majoritate de guvernare, dar niciuna din cele două tabere nu au lansat deocamdată invitaţie publică la dialog. Blocul ACUM însă respinge cu aceeaşi fermitate o eventuală coaliţie fie cu PD, fie cu PSRM.

Soluţia blocului prezentată şi preşedintelui Dodon este formarea unui guvern minoritar cu Maia Sandu în frunte şi cu Andrei Năstase în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Socialiştii au calificat propunerea blocului ACUM drept populistă, iar democraţii o consideră stranie după ce chiar ei le-au propus funcţia de premier.

Cu toate acestea, şeful statului a invitat liderii Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu şi Andrei Năstase, pe 2 aprilie, pentru un dialog comun, „care să ne apropie de o decizie politică mult aşteptată de toţi cetăţenii Republicii Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe