Tiraspolul critică „planurile himerice” ale lui Igor Dodon privind reglementarea conflictului transnistrean

Pachetul „Kozac 2” pe care Dodon l-a prezentat la Conferinţa de Securitate de la München este calificat de experţii moldoveni, ca fiind un nou plan de federalizare şi „transnistrizare” a R. Moldova.
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria) (novostipmr.com)
Ştefan Sârbu
20.03.2019

Autorităţile de la Tiraspol au criticat aspru ceea ce au numit „planurile himerice” pentru reglementarea conflictului transnistrean vehiculate de preşedintele Igor Dodon.

Criticile Tiraspolului survin după ce preşedintele Dodon a prezentat la conferinţa de securitate de la München din luna februarie un „pachet atotcuprinzător” pentru R. Moldova, menirea căruia, potrivit acestuia, ar fi inclusiv de a nu admite aderarea ţării la NATO.

„Compilaţiile plate şi dăunătoare” ale lui Dodon, precum şi afirmaţiile sale despre o „apropiată” reglementare definitivă a conflictului transnistrean nu fac decât să „dezorienteze” participanţii la negocieri şi să „creeze o impresie denaturată” despre acestea, se spune într-o declaraţie publicată pe website-ul departamentului de externe al guvernului secesionist de la Tiraspol, transmite Radio Europa Liberă.

Documentul pe care Igor Dodon l-a prezentat luna trecută la Conferinţa de Securitate de la München este calificat de experţii moldoveni, printre care şi de fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, ca fiind un nou plan de federalizare a ţării, o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak.

Potrivit sursei citate, Vlad Lupan afirma că a citit documentul, iar acesta conţine prevederi clare legate de federalizarea ţării, alfabet chirilic, dar şi menţinerea trupelor ruse în regiunea transnistreană până în 2040.

„Acest plan este, practic, „planul Kozak 2”. Vorbim din nou despre „transnistrizarea” R. Moldova. Tot documentul este periculos, pentru că într-un fel sau altul, ne ancorează ferm în zona lumii ruse care este subordonată unei personalităţi, cultului personalităţii şi nu al legii. Nici un fel de discuţii despre drepturile omului sau vreo libertate oarecare”, a adăugat expertul.

Cu toate acestea, Igor Dodon susţine că nu a prezentat la München un plan de federalizare, ci un concept numit „Pachetul comprehensiv pentru Moldova”, menit printre altele să împiedice orice posibilitate de aderare a ţării la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor