Consultări la Cotroceni despre funcţionarea Parlamentului, dialogul dintre partide şi Tratatul privind stabilitatea
alte articole
Formaţiunile politice parlamentare sunt aşteptate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele Traian Băsescu referitor la perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului.
Este pentru a doua oară în ultimele zile când aceste teme fac obiectul unei invitaţii a şefului statului la consultări, după ce, lunea trecută, când ele trebuiau să aibă loc, au fost amânate, în schimb partidele şi formaţiunile parlamentare fiind prezente la discuţii cu preşedintele Băsescu pentru desemnarea unui nou prim-ministru.
Duminică, preşedintele a trimis o nouă scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care îi invită la consultări, care ar urma să aibă loc de la ora 12,00 cu reprezentanţii Uniunii Social Liberale şi de la 13,00 cu cei ai Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din România, Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.
Consultările au loc pe fondul grevei parlamentare a Opoziţiei.
În cursul dimineţii de luni, Uniunea Social Liberală urmează să decidă dacă va participa sau nu la aceste consultări şi mandatul pe care îl va avea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că o decizie în acest sens va fi luată după ce va discuta cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL.
Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator a susţinut, că invitaţia şefului statului reprezintă o încercare de a muta atenţia opiniei publice de la "incapacitatea Guvernului de a gestiona situaţia din judeţele afectate de zăpadă".
Potrivit acestuia, cele două teme invocate de preşedinte în scrisoarea adresată liderilor partidelor parlamentare nu reprezintă o urgenţă, mai ales că USL şi-a exprimat în mod repetat poziţia în acest sens în ultimele două săptămâni. "Nu văd urgenţa acestor două subiecte, pentru că, cel puţin în ultima săptămână, USL şi-a exprimat zilnic poziţia faţă de acestea. Mi se pare de fapt o încercare a preşedintelui de a muta atenţia opiniei publice de la incapacitatea Guvernului de a gestiona situaţia din judeţele afectate - Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi altele", a susţinut Daniel Constantin.
Reprezentanţii Puterii au anunţat că vor merge la consultările de la Cotroceni, susţinând necesitatea deblocării situaţiei din Parlament.
"Alegerile anticipate nu mai reprezintă o temă de discuţie pentru UDMR, după ce a fost instalat noul Guvern", a declarat, duminică, preşedintele Uniunii, Hunor Kelemen.
Liderul UDMR a arătat că soluţia pentru deblocarea activităţii Parlamentului este dialogul cu Opoziţia, pentru ca aceasta să revină la lucrările Legislativului. "Greva parlamentară, dincolo de a da un semnal, nu este o metodă utilă. Acum, cu noul premier, putem vorbi despre o nouă şansă de a reîncepe dialogul propriu-zis cu Opoziţia. La nici o săptămână de la instalarea noului Guvern, despre anticipate nu mai avem ce discuta", a precizat Hunor Kelemen.
În context, el a susţinut că Puterea poate asigura cvorumul la Senat, dacă se mobilizează. "În Senat, coaliţia de la Putere, dacă e mobilizată, poate avea cvorumul", a spus liderul UDMR.
Referitor la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, Kelemen a arătat că UDMR recunoaşte necesitatea adoptării acestui document. "Din punctul nostru de vedere, e nevoie de guvernanţă fiscală a Uniunii Europene, care reglementează atât deficitul, cât şi datoria publică şi eventualele sancţiuni, dacă statele membre ies din acest cadru", a spus el.
Şi Uniunea Naţională pentru Progresul României a anunţat că va da curs invitaţiei şefului statului la consultări, apreciind că stabilitatea şi "pacea socială" sunt elemente "vitale" pentru România şi subliniind că acest lucru nu poate fi realizat decât dacă toate forţele politice înţeleg să aşeze interesul naţional deasupra celui de partid şi înţeleg să pună în aplicare, în mod onest, principiul fundamental al dialogului social.
Progresiştii consideră că dialogul cu privire la ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară reprezintă o bună ocazie pentru toate forţele politice responsabile să-şi exprime şi să facă dovada angajamentului ferm de a păstra şi consolida pe termen lung stabilitatea economică a ţării.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat la rândul său, că democrat-liberalii vor face tot posibilul pentru identificarea de soluţii care să conducă la ratificarea Tratatului european de convergenţă fiscală, deblocarea dialogului între partidele parlamentare şi buna funcţionare a Legislativului.
"Partidul încă nu s-a întâlnit să stabilească un mandat, dar cu certitudine sunt teme asupra cărora PDL s-a pronunţat. S-a pronunţat pentru susţinerea acestui tratat şi pentru demararea de îndată a procedurilor, astfel încât România să ratifice documentul", a afirmat secretarul general al formaţiunii.
În ce priveşte dialogul între partidele politice, Ioan Oltean a spus că PDL a avut o iniţiativă chiar de la sesiunea parlamentară extraordinară prin care a invitat partidele politice din Opoziţie să se deschidă şi să manifeste interes spre dialog.
"Consider că aceasta este singura cale prin care lucrurile pot fi rezolvate. Nu dialogul străzii, nu dialogul pe televiziuni, ci dialogul parlamentar. Dialogul corect şi democratic între partide, între Putere şi Opoziţie. S-a recunoscut că nu a existat întotdeauna această deschidere şi că trebuie să ne disponibilizăm şi unii şi alţii în această privinţă", a mai spus Oltean.
Despre buna funcţionare a Legislativului, Ioan Oltean a precizat că PDL s-a manifestat, deja, împotriva grevei parlamentare, considerând că este o formă atipică de luptă parlamentară, neconstituţională. "Parlamentarul, ca şi reprezentant al poporului, trebuie să se prezinte în Parlament. Acolo este locul lui de muncă", a subliniat Oltean.