C. Preda: Dacă USL va veni la negocieri pentru anticipate si demisa şefului statului înseamnă că au ales "doctrina Grivco"
alte articole
Europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că dacă preşedintele PSD Victor Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu nu vor veni la negocieri sau dacă vor veni doar pentru a cere alegeri anticipate şi demisia şefului statului, "e clar că au ales să urmeze ceea ce am putea numi "doctrina Grivco", adică o politică de tipul 50% boicot şi 50% invective.
"Dacă, dimpotrivă, useliştii vor intra în dialog cu şeful statului, ar însemna ca înţeleg să practice din nou cultura democratică", punctează europarlamentarul PDL într-o postare pe blogul personal.
În opinia sa, după discursul lui Victor Ponta de joi din Parlament, "multă lume a căzut în capcana întinsă de pesedişti".
"Intervenţia ar fi fost, ne spun soldaţii credincioşi liderului pesedist, o dovadă că V. Ponta ar putea fi prim-ministru. În ceea ce ma priveşte, nu văd cum un discurs care a avut drept unică trăsătură distinctivă civilitatea elementară e o probă că poţi guverna. Ce e necesar nu e totdeauna şi suficient. Imaturitatea vădită de refuzul de a participa la votul de învestitura nu poate fi ştearsă de o strângere de mână cu noul premier. În plus, pentru a guverna trebuie să ai şi o majoritate şi un plan de guvernare. Nu voi putea, desigur, împiedica pe nimeni să se hrănească în continuare cu iluzia că Victor Ponta ar putea avea şi majoritate şi un proiect politic pentru România. În fond, nu mai sunt decât câteva luni până ce visul acesta va fi spulberat", adaugă Preda.
El subliniază că decizia preşedintelui de a "reprograma" discuţiile cu partidele în ceea ce priveşte funcţionarea Parlamentului şi "sincronizarea" României "cu ceea ce se petrece în Uniune" sunt un adevărat test pentru Opoziţie.
"Preşedintele a făcut foarte bine că a reprogramat discuţiile cu partidele despre aceste două chestiuni. Amânate de demisia lui Emil Boc, consultările referitoare la funcţionarea Parlamentului şi la Pactul fiscal european ar urma să aibă loc mâine. Aceste consultări sunt un adevărat test pentru opoziţie. Spun asta fiindcă e evident că majoritatea îl va urma pe Traian Băsescu. Dar e tot atât de evident şi că Preşedintele şi-ar dori o poziţie comună referitoare la acordul inter-guvernamental, ca şi revenirea USL în Camere", explică europarlamentarul PDL.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică o scrisoare liderilor de partid şi formaţiuni politice parlamentare prin care îi invită la Cotroceni, luni, la consultări pe mai multe teme: perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.