Constantin Dudu Ionescu numit consilier prezidenţial şi director al Oficiului Informaţii Integrate
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit consilier de stat în Administraţia Prezidenţială pe Constantin Dudu Ionescu, personaj controversat care, în calitate de ministru interimar al apărării, a lansat ideea unei amnistii generale legate de evenimentele din '89. Potrivit HotNews, în calitate de consilier de stat, Constantin Dudu Ionescu va fi director al Oficiului Informaţii Integrate din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale de la Cotroceni.
Numirea a fost confirmată, marţi, pentru Hotnews, de către Dudu Ionescu personal. De asemenea, preşedintele l-a trecut în rezervă pe generalul Ion Oprişor, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
Funcţia pe care o va ocupa Dudu Ionescu este una extrem de importantă, fiind asimilată adevăratului conducător al Comunităţii Naţionale de Informaţii, scrie la rândul său evz.ro.
Oficiul pentru Informatii Integrate ce va fi condus Dudu Ionescu, altminteri naş de cununie a lui Eduard Helvig, este o entitate cu atribuţii în planificarea şi evaluarea unitară a informaţiilor necesare susţinerii strategiilor şi politicilor naţionale de securitate. Respectivul Oficiu, înfiinţat de Traian Băsescu, este condus de un consilier de stat din cadrul Departamentului pentru securitate naţională al Administraţiei, ajutat de doi adjuncţi, desemnaţi de directorii SRI şi SIE, cu avizul CSAT. "Constantin Dudu Ionescu, şeful Oficiului se va ocupa exclusiv de problemele legate de informaţii, oficiul său fiind considerat nucleul executiv permanent al Comunităţii Naţionale de Informaţii."
Revenind la Constantin Dudu Ionescu, acesta a rămas în memoria colectivă ca cel care, în anul 1998, în calitate de ministru interimar al apărării, a lansat ideea unei amnistii generale legate de evenimentele din 89, spre indignarea societăţii civile şi a organizaţiilor de revoluţionari.
"Faptele au stat astfel: pe 4 aprilie, la Cercul Militar din Timişoara, ministrul interimar al apărării, Constantin Dudu Ionescu, a afirmat că va propune un proiect de lege privind amnistierea unor fapte care nu au caracter penal, petrecute în decembrie 1989. Era vorba despre acţiunile întreprinse de generali de armată cu funcţii importante de conducere, precum şi de militari care au participat la represiunea îndreptată împotriva manifestanţilor de pe străzile Timişoarei, în 17 decembrie, precum şi la înăbuşirea revoltelor de stradă de la Bucureşti, Sibiu, Braşov şi alte localităţi ale ţării, începând cu 21 decembrie 1989. Dudu Ionescu a precizat: "Proiectul de lege nu se va referi doar la ofiţeri, ci şi la alte persoane", şi va avea în vedere fapte care nu au "caracter penal". Punctul de vedere al ministrului apărării a fost îmbrăţişat de preşedintele României, Emil Constantinescu.", scrie portalulrevolutie.ro
Dudu Ionescu, cel care a pledat pentru amnistierea crimelor în 1998 a mai fost criticat şi pentru participarea la dezvelirea unui monument ridicat în cinstea generalului-criminal Ştefan Guşă.
Ca politician, Constantin Dudu Ionescu a migrat pe la o serie de partide, funcţionând o perioadă inclusiv în partidul lui Dan Voiculescu, cel despre care se spune că a deturnat banii fostei securităţi. Cariera politică şi-a început-o însă la PNŢCD, care l-a şi propulsat ministru, după care în 2008, Dudu Ionescu se regăsea pe listele pentru Parlament ale PD-L.
Ca om de afaceri, Dudu Ionescu a ocupat timp de câţiva ani funcţia de general manager la reprezentanta din România a holdingului Elbit Systems Israel, furnizor de tehnică militară, care a derulat contracte de zeci de milioane de euro cu MApN. Potrivit unor surse, ar fi întrerupt relaţiile cu Elbit Systems în 2010.
Potrivit incomemagazine.ro, Elbit Systems a devenit "un partener de nădejde al statului român" sub mandatul lui Constantin Dudu Ionescu la MApN între anii 1999-2000 şi a furnizat tehnică militară neîncetat către diverse structuri ale Armatei. La şase ani după ce a renunţat la portofoliul de ministru, Constantin Dudu Ionescu a devenit el însuşi angajat la societatea Elbit, iar din 2008 apare ca administrator al altor societăţi unde Elbit Systems Ltd deţine participaţii în România: Simultec SRL şi A-E Electronics SA.
"În calitate de reprezentant al societăţii, a reuşit să aducă companiei israeliene un contract de 12 milioane de euro încheiat la sfârşitul anului trecut (....) Contractul companiei Elbit Systems a fost încheiat cu societatea Compania Naţională Romtehnica SA, fiind adjudecat la data de 20 decembrie 2010. Denumirea generică se referă la Contract de achiziţie a patru complete "Echipamente de război electronic EW pentru aeronave C-130", scrie incomemagazine.
Recomandăm şi: Iohannis şi-a ales consilierii - mulţi dintre ei sunt personaje extrem de controversate
Potrivit Hotnews, legătura lui Dudu Ionescu cu echipa lui Iohannis pare să fie Eduard Hellvig, unul din oamenii cheie din echipa de campanie a preşedintelui. Hellvig a fost consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu în perioada 1999 - 2000 şi, potrivit unor surse ale liberalilor, ar fi unul dintre cei care, alături de Teodor Atanasiu, au pus umărul la înlocuirea fostului lider liberal Crin Antonescu cu Klaus Iohannis. Mai mult, conform HotNews, Eduard Helvig, a fost consilierul fostului ministru de interne in 1999 iar Dudu Ionescu este naşul de cununie al şefului SRI.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.