Klaus Iohannis la 100 de zile de mandat: "România lucrului bine făcut e posibilă"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

La 100 de zile de la preluarea mandatului de preşedinţe al ţării, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că România lucrului bine făcut este posibilă. Criticat adesea pentru faptul că tace prea mult în loc să comenteze problemele arzătoare ale ţării, aşa cum făcea predecesorul său la Cotroceni, Iohannis a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că modul său de a face politică este unul fără gălăgie şi spectacol dar cu mai multă construcţie, raţiune şi răbdare.

"Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu de preşedinte. Unii se întreabă de ce n-am vorbit mai mult în această perioadă. De ce n-am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic zilnic alte instituţii. Foarte simplu: pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte şi pentru ca aceasta a fost prima mea promisiune. Alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol, mai puţine vorbe de dragul vorbelor şi mai multă construcţie, cu raţiune şi răbdare.

Aceste 100 de zile dincolo de activităţi concrete, au fost despre valori şi despre modul în care ele pot să ne transforme viaţa. A fost important pentru mine să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor politicieni în exerciţiul puterii le-au golit de conţinut. România lucrului bine făcut e posibilă. O ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea. Acesta e un proiect de vindecare pentru ţară care cere o condiţie simplă pentru a funcţiona: să ne vedem fiecare de treabă cu responsabilitate”, a declarat Iohannis, citat de B1 TV.

Preşedintele a răspuns şi criticilor legate de faptul că face "prea multe vizite externe", explicând că, în viziune sa, o politică externă eficientă înseamnă un stat puternic şi eficient pentru cetăţeni: "În aceste 100 de zile România a început să îşi recâştige respectul şi credibilitatea în marile capitale europene şi din lume (...) Promisiunea mea este că voi merge în cât mai multe locuri în care trăiesc comunităţi mari de români.", a declarat Iohannis.

"O misiune care nu trebuie scrisă formal într-un text de lege, ci simţită. Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat tocmai din acest motiv. Ştiu că există aşteptări mari şi pentru alte zone. Nu toate proiectele au putut începe concomitent şi mă refer la organizarea Consiliului Consultativ pentru Diaspora. Înainte de a ridica o construcţie, este nevoie de o fundaţie solidă la care am lucrat în aceste 100 de zile.

Acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiune pe care le voi păstra în perioada următoare. Finalizarea reformei instituţiilor politice (...) Voi continua seria întâlnirilor externe, în spiritul aceleiaşi politici la baza căreia stau parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE. În lunile următoare voi finaliza strategia naţională de apărare, pe care o voi prezenta Parlamentului.", a mai precizat şeful statului.

Totodată, Iohannis a mai precizat că cele mai mari nemulţumiri ale sale, în această perioadă, au fost modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei şi faptul că partidele nu şi-au onorat promisiunea de a face mai simple procedurile, care privesc încuviinţările cererilor justiţiei.

Şeful statului a mai precizat că, deşi înţelege dorinţa unora de acţiuni rapide şi radicale pe termen scurt, în democraţie abuzurile nu pot fi rezolvate prin alte abuzuri iar comportamentele nu pot fi schimbate cu forţa: "Cine nu învaţă din lecţiile istoriei este condamnat să repete trecutul şi nu poate construi un viitor. Schimbarea clasei politice este un proces de durata care acum câteva luni părea imposibil, în timp ce, astăzi, e deja început. Rezistenţa la schimbare e primul semn că aceasta se întâmplă. Dacă rămâi consecvent unor principii chiar şi atunci când circumstanţele te împing a le încălca, în cele din urmă, vor prevala principiile." a declarat preşedintele, adăugând că, "dacă rămâi ferm respectării Constituţiei, aceasta va prevala.

"Românii trebuie să ştie că reperul meu este litera şi mai ales spiritul Constituţiei, preocuparea mea este să fac ce am spus că fac. Conduita mea este cea pe care deja o cunoaşteţi şi singura direcţie este viitorul pe care îl creăm împreună", a concluzionat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti dacă au existat obiective neatinse după primele 100 de zile de mandat, şeful statului a declarat că faptul că Parlamentul şi partidele încă nu au realizat ce au promis este o încă nerealizare.

La întrebarea dacă i se par întemeiate temerile că se face abuz de arestări, Iohannis a opinat că România se află într-o fază foarte intensă de combatere a corupţiei, în care "iese la suprafaţă tot ce a fost mai rău şi mai urât în politica românească."

De asemenea, Iohannis a mai precizat că, după sărbători va propune partidelor o nouă serie de consultări pe tema justiţie.

Întrebat despre ridicarea MCV, preşedintele nu s-a dezis de cele afirmate la începutul mandatului său şi a declarat că a susţinut şi susţine în continuare ridicare MCV-ului pentru România.

"Am susţinut şi susţin ridicare MCV-ului pentru România şi la Bruxelles există deja la foarte multe personalităţi relevante convingerea că MCV-ul trebuie să se finalizeze în acest mandat al CE. Se va renunţa gradual.", a declarat preşedintele.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne