Consorţiul Nabucco neagă că MOL se va retrage din proiectul de gazoduct
alte articole
Consorţiul Nabucco nu are nicio dovadă care să sugereze că Ungaria sau compania sa petrolieră, MOL, se va retrage din proiectul de gazoduct, se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi.
"Proiectul de gazoduct Nabucco se bazează pe un tratat semnat şi ratificat de ţările de tranzit, inclusiv de Ungaria. Tratatul Interguvernamental stabileşte un cadrul legal unic şi puternic pentru creditori, producători şi clienţi. Acţionarul Nabucco în Ungaria este FGSZ, o subsidiară a MOL, şi nu avem nicio dovadă că acest lucru se va schimba", a anunţat consorţiul cu sediul la Viena.
În plus, consorţiul a subliniat că proiectul pentru transportul de gaz natural din Asia către Europa înregistrează progrese constante.
Anterior, premierul Viktor Orban a declarat că firma ungară MOL ar putea renunţa la proiectul gazoductului Nabucco, în care este implicată şi România. ”Nu sunt un expert, dar din ce am văzut compania ungară MOL se pregăteşte să renunţe la întregul proiect”, a declarat marţi, la Bruxelles, Viktor Orban, adăugând că proiectul se confruntă ”cu probleme”.
Acţionarii Nabucco sunt MOL din Ungaria, RWE din Germania, OMV din Austria, Bulgargaz EAD din Bulgaria, Transgaz din România şi Botas din Turcia.
Gazoductul ar urma să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspică în Europa, pentru a reduce dependenţa europenilor de gazul rusesc.
Construcţia conductei de 4.000 de kilometri ar urma să fie demarată în 2013 şi să fie dată în funcţiune în 2017.
Proiectul a întâmpinat însă numeroase dificultăţi şi toţi mai mulţi experţi apreciază în ultima vreme că el nu se va concretiza.