Consiliul Investitorilor Străini este îngrijorat de recentele evoluţii pe scena politică a României
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este îngrijorat de recentele evoluţii pe scena politică a României, care ar putea afecta stabilitatea şi creşterea economică, precum şi imaginea ţării pe pieţele internaţionale, a declarat preşedntele FIC, Steven van Groningen, prin intermediul unui comunicat.
Potrivit acestuia, ţiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja existenţe şi au ca efect scăderea încrederii consumatorilor şi investitorilor. Lipsa de stabilitate şi predictibilitate sunt bariere importante pentru investitori, iar acestea pot produce efecte cu atât mai grave acum, când România are atâta nevoie de capital.
"Membrii Consiliului Investitorilor Străini au investit sume importante pe termen lung şi vor continuă să fie prezenţi în România, chiar şi după ce mandatele actualilor politicieni se vor încheia. Nu se pune problema unor retrageri de capital din România. Investitorii sunt interesaţi să continue să investească în România, pentru că potenţial pe termen lung există", spune Steven van Groningen.
El adaugă că România ar trebui să profite mai mult de atuu-rile sale, să-şi întărească poziţia economică în regiunea Europei de Sud Est, "dar acestea nu sunt posibile în lipsa predictibilităţii şi a încrederii investitorilor în mediul de afaceri”.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia celor mai importanţi investitori străini din România. FIC a fost înfiinţat în 1997 când şi-a început activitatea în mod oficial cu 26 de companii membre.
FIC are în prezent 128 companii membre ale căror investiţii cumulate în România de aproximativ 40 miliarde euro reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.
Componenţa FIC include companii multinaţionale care furnizează economiei româneşti o varietate de bunuri şi servicii şi angajează peste 185.000 de salariaţi.
Contribuţia la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.