Consiliul Fiscal: Arieratele par a se fi stabilizat în lunile iulie – august

Epoch Times România
23.10.2012

Arieratele par a se fi stabilizat în lunile iulie – august, după ce a fost înregistrată o creştere în perioada martie - iunie, se arată în opinia Consiliului fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări bugetare pe anul 2012.

”Faţă de lunile martie şi iunie 2012 (perioada alegerilor locale), luni caracterizate de un avans puternic al obligaţilor restante ale bugetului general consolidat, acestea par a se fi stabilizat în lunile iulie – august. În plus, autorităţile au adoptat recent o serie de măsuri (în special OG nr.47/01.09.2012) care ar trebui să contribuie la reducerea, începând cu lunile septembrie-octombrie, a stocului de arierate”, se spune în document transmis de Consiliul fiscal.

CF arată că, în ceea ce priveşte arieratele, după ce anul 2011 a consemnat reducerea acestora şi încadrarea în ţintele agreate cu FMI, pentru prima data de la declanşarea crizei, obligaţiile restante ale bugetului general consolidat au reînceput sa crească în 2012 (în special în lunile martie şi iunie 2012). Acestea au atins în luna august un nou maxim, în special ca urmare a majorării semnificative a arieratelor la nivelul autorităţilor locale.

În acest context, Consiliul fiscal apreciază decizia Ministerului de Finanţe de a majora, prin cea de a doua rectificare bugetară, sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 cu suma de 874,4 milioane lei (din care 450 milioane lei se alocă în scopul plăţii arieratelor bugetelor locale). Acestei sume se adaugă celor 500 milioane lei, alocate cu acelaşi scop la prima rectificare.

Problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problemă recurentă, ce reflectă o lipsă de disciplină financiară şi deficienţe în aplicarea legii finanţelor publice locale (Legea 273/2006 cu modificările şi completările ulterioare), apreciază CF. În acest context şi considerând riscurile la adresa atingerii ţintei de deficit potrivit metodologiei ESA95 atât pentru acest an cât şi pentru anul viitor, Consiliul fiscal subliniază necesitatea aplicării cu stricteţe a prevederilor legii finanţelor publice locale nr. 273/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor