Consiliul Europei dă vina pe NATO pentru decesele migranţilor libieni

NATO şi paza italiană de coastă au avut o mare parte din vină în neajutarea unei bărci pline cu migranţii care fugeau din Libia, anul trecut, a declarat joi organizaţia pentru drepturile omului şi democraţie din Europa.
Imigranţi africani naufragiaţi pe o barca venind din Libia, aşteaptă serviciile de salvare, în apropiere de Sfax, pe coasta tunisiană, pe 4 iunie 2011. (Hafidh / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.03.2012

NATO şi paza italiană de coastă au avut o mare parte din vină în neajutarea unei bărci pline cu migranţii care fugeau din Libia, anul trecut, a declarat joi organizaţia pentru drepturile omului şi democraţie din Europa.

Consiliul Europei a susţinut că NATO este principalul responsabil pentru moartea a 63 de migranţi, a căror barcă "letală" a fost lăsată să se deplaseze în Marea Mediterană, fără ajutor. Organizaţia a spus că au existat erori umane şi instituţionale, în timp ce nave de război ale NATO şi cele ale pazei italiene de coastă nu şi-au îndeplinit obligaţiile de bază.

În incident, 72 de bărbaţi, femei şi copii din Africa sub-sahariană au fost nevoiţi să călătorească într-o barcă gonflabilă mică, pentru a scăpa de luptele din Libia şi a ajunge pe aglomerata insulă italiană, Lampedusa.

"Barca a fost prea plină. Toţi stăteau claie peste grămadă. Cineva stătea peste mine, iar peste această persoană mai stătea cineva," a declarat un supravieţuitor al călătoriei, Bilal Yacoub. Contrabandiştilor nu le păsa, cu adevărat, cât de mulţi oameni pot încăpea într-o barcă, tot ce voiau este să primească bani de la fiecare persoană," a adăugat el.

Barca a trimis o serie de semnale SOS prin intermediul unui telefon prin satelit, dar nu a primit nici un ajutor, chiar dacă se aflau nave NATO în zonă, a relatat organizaţia. Raportul de 26 de pagini a citat o "sursă de încredere" care menţiona că existau "cel puţin două nave militare implicate în operaţiunile NATO" din Libia în apropiere atunci când semnalele SOS au fost transmise. Ambele nave aveau capacitatea de a trimite elicoptere, a adăugat aceasta.

Într-o declaraţie, NATO a susţinut că a primit o notificare de la oficialii italieni despre barca mică de cauciuc şi au trimis apoi un mesaj către navele sale din zonă.

"De fapt, pe parcursul misiunii noastre de embargo asupra armelor de anul trecut, navele şi aeronavele NATO au asistat direct la salvarea a peste 600 de persoane şi au ajutat la coordonarea salvării multor altora", a declarat NATO. "Şi am anunţat imediat gărzile naţionale de coastă responsabile" cu privire la refugiaţi.

Supravieţuitorii calvarului au declarat că două elicoptere au zburat deasupra bărcii lor, unul aruncând biscuiţi şi apă, care erau apoi distribuiţi femeilor şi copiilor aflaţi la bord, a relatat raportul Consiliului. Cu toate acestea, apa şi alimentele s-au terminat în curând, iar pasagerii au rămas blocaţi în mijlocul Mediteranei.

Pasagerii au povestit despre întâlnirile lor cu navele italiene şi tunisiene de pescuit. Tunisienii au declarat că nu au combustibil pentru ei şi, potrivit unui supravieţuitor, "au fugit de noi", afirmă raportul. Nu a existat nici un indiciu că pescarii ar fi chemat paza de coastă sau autorităţile competente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor