Consiliul de Securitate al ONU va discuta joi despre noile teste de rachete nord-coreene
alte articole
Consiliul de Securitate al ONU îşi va desfăşura lucrările cu uşile închise, joi, la cererea Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, pe agendă fiind recentele teste de rachete efectuate de Coreea de Nord, potrivit Deutsche Welle.
Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă, a declarat armata sud-coreeană, acesta fiind cel de-al doilea test în mai puţin de o săptămână. O serie de rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) interzic Phenianului să testeze rachete balistice.
Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a relatat, joi, că dictatorul Kim Jong-un a monitorizat miercuri un nou sistem cu multiple lansări de rachete ghidate de calibru mare. Aparent, sistemul "va juca un rol principal în operaţiunile militare terestre" şi va crea "pagube inevitabile forţelor care devin ţinta acestei arme".
Raportul KCNA a contrazis evaluarea armatei sud-coreeane, că Phenianul a testat două rachete balistice cu rază scurtă care au zburat pe o distanţă de 250 km, la o înălţime de 30 km.
Testul de miercuri a avut loc după unul similar efectuat în urmă cu aproximativ şase zile, despre care Phenianul a susţinut că reprezintă un "avertisment solemn" la adresa Coreei de Sud din cauza achiziţiilor de echipamente militare hi-tech şi a exerciţiilor militare comune planificate cu trupele americane în luna august.
Noile lansări de rachete ar putea submina încercările americano-nord-coreene de revitalizare a discuţiilor de lucru la nivel înalt privind denuclearizarea, după întâlnirea din luna iunie dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un la Zona Demilitarizată (DMZ) ce separă cele două Coreei.
Trump şi Kim au convenit la DMZ să reia discuţiile dedicate denuclearizării în următoarele săptămâni, însă acest efort pare să fie blocat.
Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au încercat să minimalizeze lansările rachetelor nord-coreene de săptămâna trecută, susţinând că SUA speră să facă progrese în discuţiile pe tema nucleară.
Regimul comunist nord-coreean a cerut suspendarea exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene ca o precondiţie pentru discuţiile legate de denuclearizare.
Însă Pentagonul a declarat miercuri că manevrele militare comune anuale planificate între SUA şi Coreea de Sud vor avea loc.