Incidentul aerian cu Coreea, mesaj pentru John Bolton

John Bolton, fostul ambasador american la ONU. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.07.2019

Recentele încălcări ale spaţiului aerian sud-coreean de către o patrulă comună ruso-chineză, care au condus la ridicarea de la sol a avioanelor de luptă sud-coreene şi determinându-le să tragă sute de focuri de avertizare, poate fi un mesaj către americani.

Marţi, un grup de avioane de luptă ruseşti şi chineze, inclusiv bombardiere strategice, au efectuat o misiune comună de patrulare în apropierea teritoriului Coreei de Sud, în cadrul planului anual de cooperare, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării chineze, col. Wu Qian. Acesta a declarat miercuri:

"În ceea ce priveşte incidentul aerian, aş dori să reiterez faptul că Rusia şi China sunt angajate într-o coordonare strategică cuprinzătoare. Această misiune de patrulare (...) nu a fost îndreptată împotriva vreunui "stat terţ", a declarat oficialul militar chinez în timpul conferinţei "Apărarea naţională a Chinei în noua eră".

Ministerul Apărării a mai spus:

"În ceea ce priveşte practica patrulelor strategice comune, ambele părţi vor lua o decizie în această privinţă pe baza consultărilor bilaterale. Sub comanda strategică a şefilor de state, forţele armate ale celor două naţiuni vor continua să îşi dezvolte relaţiile. Părţile se vor sprijini reciproc, vor respecta interesele reciproce şi vor dezvolta mecanisme de cooperare corespunzătoare", a adăugat el.

Două bombardiere strategice ruseşti Tu-95MS şi două bombardiere strategice chinezeşti Xian H-6 au survolat apele neutre din Marea Japoniei şi Marea Chinei de Est.

Dar Coreea de Sud a declarat că unul dintre avioanele ruseşti a încălcat spaţiul aerian al republicii lângă insulele Dokdo (Takeshima), contestate de Seul şi Tokyo. Ca răspuns, avioanele de luptă F-15 şi F-16 ale Coreei de Sud au fost ridicate de la sol.

Miercuri, Yoon Do-han, purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean, a declarat că un ataşat militar rus din Seul a transmis "regretul profund" al Moscovei în legătură cu incidentul şi a spus că avionul rus s-a abătut de la planul său de zbor.

Agenţia de ştiri Interfax a citat ofiţerul de presă al Ambasadei Rusiei din Coreea de Sud, Dmitri Bannikov, care a declarat că oficialii ruşi au văzut rapoarte cu privire la comentariile lui Yoon şi că "există multe lucruri care nu sunt adevărate".

"Partea rusă nu a emis scuze oficiale", a menţionat Bannikov, potrivit agenţiei.

Aceasta părea să lase deschisă posibilitatea ca ruşii să îşi fi cerut scuze în discuţii private.

Scuzele sunt dincolo de normal în astfel de cazuri. Ţinând cont de acest lucru şi de declaraţia chineză, se pare că Rusia şi China nu vor neapărat să antagonizeze Coreea de Sud în acest incident. Mai degrabă o tratează ca pe un partener egal pe scena internaţională. Astfel că întrebarea se pune - de ce totuşi a avut loc incidentul.

În mod crucial, incidentul a avut loc cu o zi înaintea întâlnirii lui John Bolton, consilierul american pentru securitate naţională, cu oficialii sud-coreeni la Seul.

Bolton se pregătea să se întâlnească cu şeful Securităţii Naţionale din Coreea de Sud Chung Eui-yong, ministrul Apărării Jeong Kyung-doo şi cu ministrul de Externe Kang Kyung-wha din Seul pentru a discuta despre problemele legate de denuclearizarea Peninsulei Coreene şi despre modalităţile de întărire a cooperării cu Coreea de Sud.

John Bolton este cunoscut drept unul dintre cei mai duri critici ai Chinei, Coreei de Nord şi ai Rusiei.

Cooperarea dintre Washington şi Seul a fost sever afectată de probleme politice, după instalarea, în Coreea de Sud, a unui sistem de rachete THAAD. Proiectul, sprijinit de fostul preşedinte sud coreean Park Geun-kye a fost dinamitat de o bruscă furtună politică, liderul sud coreean fiind acuzat de corupţie şi sfârşind în închisoare în aprilie 2018. Au urmat noi alegeri prezidenţiale, iar derularea implementării sistemului THAAD a fost oprită din lipsa unei autorizaţii de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor