Consilierii municipali socialişti au majorat tarifele la apă fără acordul ANRE. Deputat PAS: Kremlinul ne şantajează cu gazul, Ceban cu apa
alte articole

Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat vineri, 25 noiembrie, ajustarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă. Noile tarife sunt provizorii şi intră în vigoare odată cu publicarea în sursele mass-media locale şi în Registrul de stat al actelor locale. Potrivit unui amendament votat, acestea se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Astfel, a specificat S. A. Apă-Canal Chişinău, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei, respectiv în total – 22,94 lei, iar pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă şi 10,26 lei pentru canalizare, în total 26,58 lei, fără TVA.
Făcând referire la prevederile art. 35 alin. (8) – (11) din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, consilierii municipali au aprobat tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Avizul Agenţiei este doar operaţiune administrativă reglementată de prevederile art. 15 şi art. 79 din Codul administrativ Republicii Moldova.
De asemenea, art. 19 din Legea nr. 436/2006 privind administraţia publică locală prevede că, în realizarea competenţelor sale, consiliul local adoptă decizii, se arată într-un comunicat de presă al companiei Apă-Canal. Ca urmare, prin aprobarea deciziei de către Consiliul municipal Chişinău procedura administrativă privind aprobarea tarifelor la solicitarea operatorului S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” s-a finalizat în temeiul prevederilor art. 78 din Codul administrativ RM.
„Ca urmare, având în vedere lipsa avizului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi pornind de la faptul că decizia privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare este un act administrativ individual, Consiliul municipal Chişinău a înzestrat decizia adoptată la data de 25.11.2022 cu dispoziţii adiţionale prin prisma prevederilor art. 138 alin. (1) şi (4) din Codul administrativ RM.
Scopul dispoziţiilor adiţionale ale unui act administrativ individual constă în posibilitatea emiterii şi restricţionării acestuia chiar dacă nu sunt întrunite toate faptele (cerinţele) la data emiterii. În acest caz, tarifele la serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare aprobate de către Consiliul municipal Chişinău prin decizia din 25.11.2022 vor fi aplicate până la emiterea de către Agenţie a avizului pe marginea acestora”, a mai specificat S. A. Apă-Canal.
În opinia deputatului PAS Radu Marian, consiliarii socialişti şi-au depăşit atribuţiile, votul lor de astăzi, urmând a fi contestat pe toate căile legale.
„Consilierii socialişti şi neafiliaţi au aprobat astăzi în prima lectură CMC majorarea tarifului de apă la 24 lei. Ei şi-au depăşit atribuţiile şi nu aveau cum să ia o astfel de decizie. Acest vot urmează a fi contestat pe toată căile legale. Primarul de Chişinău se indignează că tariful pentru distribuirea apei la Chişinău este mult mai mic decât în celelalte oraşe ale Republicii Moldova. Vreau să-i aduc aminte dlui primar de conceptul microeconomic care se cheamă ʻeconomie de scarăʼ.
Astea sunt avantajele de cost pe care le obţine o entitate care are operaţiuni extinse. Cu alte cuvinte, este mult mai uşor să redistribui costurile livrării apei pentru un oraş cu 700 mii locuitori, decât pentru un oraş cu 50 mii de locuitori. Tarifele vor fi mai mici în oraşele mai mari. E logică elementară”, a scris deputatul PAS într-un mesaj pe contul său de Facebook.
De asemenea, Radu Marian a ţinut să specifice că întreprinderea municipală Apă-Canal a solicitat majorarea tarifului cu 73,8 %, argumentând cu creşterea tarifelor la energia electrică, deşi „impactul ultimei creşteri a preţului la electricitate este de 65 bani la tariful pentru apă şi nicidecum 10 lei în plus”.
Mai mult decât atât, conform datelor ANRE, Apă-Canal Chişinău, în perioada anilor 2019-2021 nu a cerut nicio reducere a tarifului, chiar dacă preţurile la electricitate s-au diminuat în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive în mărime de 377 milioane lei, a mai subliniat deputatul PAS.
„Kremlinul ne şantajează cu gazul, Ceban (Ion Ceban, primarul Chişinăului, n.r.) ne şantajează cu apa! Membrul grupării hoţiei şi războiului, Ceban, vrea majorarea tarifului la apă în Chişinău cu 10 lei/m3 (+73%), chiar dacă impactul ultimei creşteri a tarifului la electricitate este sub 1 leu. Primarul vrea să ascundă fărădelegile şi incompetenţa care au avut loc la Apă-Canal în timpul mandatului său cu această majorare horror.
Premier Energy a anunţat deja că nu va deconecta punctele strategice ale Apă-Canal. Cunoaştem deja că Apă-Canal şi Premier-Energy au agreat un plan de reeşalonare a datoriilor. Aşa că orice decizie de deconectare a apei va fi una politică şi va aparţine exclusiv primarului. Nu exclud că e necesară o ajustare a tarifului, dar ANRE trebuie să facă acest lucru în baza cifrelor şi datelor concrete, şi nu a şantajului lui Ceban”, a conchis deputatul PAS.