Consiliera lui Ciolacu şi apologia mediocrităţii: Inteligenţa unui politician nu se măsoară cu note şi diplome
Consiliera premierului Marcel Ciolacu, Victoria Stoiciu, este de părere că discuţiile din spaţiul public cu privire la notele şi diplomele politicienilor ar fi „teribil de deplasate”.
Într-o postare publicată miercuri pe Facebook, Stoiciu îi ia voalat apărarea şefului său, afirmând că nu notele şi gradaţiile academice sunt standardul după care poate fi judecată „inteligenţa şi abilitatea unui om politic”.
În sprijinul acestei afirmaţii, consiliera premierului îl dă exemplu chiar pe Winston Churchill despre care afirmă că era „un elev mediocru şi foarte problematic”.
Au fost „scoşi la tablă” inclusiv Boris Elţîn şi Robert Mugabe, ultimul fiind „un dictator sângeros […] dar care avea o sumedenie de titulaturi academice”.
Redăm mai jos postarea Victoriei Stoiciu:
„Discuţiile astea despre note şi diplome mi se par teribil de deplasate, în special când vine vorba de oameni politici.
Inteligenţa şi abilitatea unui om politic nu se măsoară prin note şi gradaţii academice. Calitatea unui om politic se măsoară prin cât de bine reuşeşte să gestioneze complexitatea guvernării şi să reprezinte interesele cetăţenilor. Iar asta presupune cu totul alte abilităţi decât să excelezi la matematică sau gramatică.
Istoria e plină de oameni cu rezultate şcolare mediocre, dar care au fost politicieni brilianţi şi au făcut diferenţa în destinul unor popoare. Unul dintre ei e Winston Churchill, care era un elev mediocru şi foarte problematic. De asemenea, istoria abundă de politicieni cu studii universitare şi chiar doctorate, care şi-au condus popoarele către dezastre. Unul dintre ei e fix Boris Elţîn, sub care economia Rusiei a fost aruncată în haos, dar a cărui conducere a reprezentat epoca de aur pentru oligarhii ruşi. Sau dacă vreţi un exemplu şi mai şi, acela e Robert Mugabe, un dictator sângeros sub care economia ţării s-a prăbuşit şi drepturile omului au fost făcute ferfeniţă - dar hei, avea o sumedenie de titulaturi academice! Nici istoria noastră românească nu e străină de astfel de fenomene, le ştim, doar trebuie să reflectăm un pic la ele.
A nu se înţelege că fac o pledoarie împotriva titulaturilor sau gradaţiilor academice. E doar o invitaţie la bun simţ şi la raţiune. Chiar nu cred că toată lumea trebuie să aibă un doctorat şi super-diplome, cu atât mai mult un om politic. Şi o spun în deplină asumare, ca un om care de-a lungul vieţii a publicat articole academice, inclusiv în reviste super-cotate din străinătate. Dar asta nu mă face snoabă - de-a lungul vieţii, am cunoscut oameni extrem de inteligenţi care nu aveau nici măcar o diplomă de bac. Aşa cum am cunoscut oameni de o mediocritate absolută cu diplome de doctorat şi chiar studii post-doctorale.
Şi în încheiere vreau să mai adaug ceva, aşa, pentru reflecţie, pentru toţi cei care se dau în vânt după note. Din păcate, în România şi nu doar, rezultatele şcolare ale copiilor sunt puternic corelate cu statusul educaţional şi financiar al părinţilor. Copii din familiile care se confruntă cu probleme materiale tind să aibă rezultate şcolare slabe. Şi perspective pe măsură. De fiecare dată când judecaţi un copil cu rezultate slabe, gândiţi-vă că poate nu a avut aceeaşi şansă ca alţii mai norocoşi, nu că e lipsit de inteligenţă. Abia asta ar trebui să fie cu adevărat preocuparea noastră ca societate. Şi cât de preocupaţi sunt politicienii să rezolve această problemă - nu diplomele şi notele lor”.
Context
Declaraţiile consilierei vin în condiţiile în care recent, premierul Marcel Ciolacu - candidat PSD la prezidenţiale - a fost ironizat de opinia publică pentru că nu a ştiut să spună ce medie a obţinut la Bacalaureat.
Până la urmă, liderul PSD a anunţat că doreşte "să încheie acest circ" şi a publicat un mesaj video pe TikTok în care afirmă că a luat Bacu’ cu media 7,03. Cu acest prilej, premierul a spus şi ce notă a obţinut la examenul de licenţă. Detalii aici.